temp
temp
temp
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
Полезна информация:
Къде можете да отседнете в района:
Ако сте собственик на къща за гости или семеен хотел и искате Вашата обява да бъде публикувана тук - вижте повече за офертите, които gowhere.bg предлага.
  • ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКС ГОРСКИ КЪТ, ТЕЛ.: 070 54 21 70 , 0888 71 03 48, 0887 58 45 72
  • ХОТЕЛ-РЕСТОРАНТ ПЧЕЛИНА, ТЕЛ.: 0888 39 30 58, 0889 40 54 01
  • * Gowhere.bg единствено посочва някои от места за настаняване в района, без по какъвто и да е начин да носи отговорност за качеството на предоставяните от тези места услуги.

РИЛСКИ МАНАСТИР "СВ. ИВАН РИЛСКИ"

Статията е редактирана за последен път на 18.02.2011

Къде се намира

Рилския манастир “Св. Иван Рилски” се намира на границата между Северозападна Рила и Средна Рила, в долината на Рилска река при водослива й с река Друшлявица на 1147 м н.в. До манастира може да се стигне с кола или пеш, като част от туристически преход в Рила. Най-популярните варианти са:
Седемте рилски – хижа Иван Вазов – Рилски манастир
ЦПШ – хижа Мальовица – връх Мальовица – Рилски манастир.

Повече информация

Рилският манастир “Св. Иван Рилски” е основан от Иван Рилски, като първоначално е бил разположен при сегашната постница “Св. Иван Рилски” на склона под Елени връх. Изместен е на сегашното му място през 14 век. През 1335 г. по нареждане на феодалния владетел на Струмската област Хрельо в двора на манастира е изградена отбранителна кула и малка черква, която днес е най-старата постройка в комплекса. В последващите столетия манастира неколкократно е бил опожаряван и ограбван. През Възраждането са изградени масивни защитни стени, дело на майстора Алекси Рилец. През 1833 г. Рилския манастир е отново опожарен, след което е изграден отново. На мястото на хрельовата черква от 1834 до 1860 г. е била изградена от майстора Павел Йованович днешната църква “Св. Богородица”. Нейните стенописи са дело на видните представители на самоковската школа Димитър и Захари Зограф, Иван Образовописов и Коста Вальов. Главният иконостас е дело на самоковския резбар Атанас Телеадуро и неговите ученици.
В музея към манастира се съхраняват множество старинни предмети, черковни утвари от злато и сребро, икони, монетни колекции, първия български глобус изработен от Неофит Рилски и шедьовъра на резбарското изкуство – дървения кръст резбован от монах Рафаил в продължение на 12 години.
Потвърждение за историческата, културна и художествена стойност на Рилския манастир е включването му в списъка на световното културно наследство от ЮНЕСКО през 1983 г.

Ако желаете да коментирате тази статия или да споделите вашeто мнение за Gowhere.bg, можете да направите това на нашата Facebook страница.

Наблизо може да посетите още

Коментари и препоръки за тази страница