temp
temp
temp
temp-thumb
temp-thumb
temp-thumb
Полезна информация:
Къде можете да отседнете в района:
Ако сте собственик на къща за гости или семеен хотел и искате Вашата обява да бъде публикувана тук - вижте повече за офертите, които gowhere.bg предлага.
  • * Gowhere.bg единствено посочва някои от места за настаняване в района, без по какъвто и да е начин да носи отговорност за качеството на предоставяните от тези места услуги.

ХИЖА "СОКОЛНА"

Статията е редактирана за последен път на 18.02.2011

Къде се намира

Хижа "Соколна" се намира в източната част на Централна Стара планина, в подножието на масива Триглав, на 1340 м н. в. Изходен пункт за хижата е село Габарево, на 22 км западно от Казанлък. До него може да стигнете с кола. Разстоянието от София е 172 км, 81 км от Пловдив, 212 км от Бургас и 317 км от Варна. В западния край на селото има жп прелез, след който на север тръгва черен път. На няколко места има отклонения, но ако винаги следвате пътя, който ви се струва най-често използван и отива на север, едва ли ще се объркате. Колата може да оставите на платения паркинг (отбивката за него е означена с табела) срещу 2 лв на ден или да паркирате преди начало на маркираната пътека за хижа Соколна (при останките от бивш говедарник).
До село Габарево може да отидете и с влак. Ако пътувате от София и планувате за същия ден по-дълъг преход, навярно по-удачният вариант е да вземете бързия влак за Павел баня, тръгващ в 7.20 от Централна гара. От жп спирката на Павел баня тръгвате на запад по черен път, вървящ успоредно на жп линията от северната й страна. За около 45 минути ще стигнете Гъбарево. По този начин ще тръгнете към планината около час и нещо по-рано.
От началото на пътеката при бившия говедарник до хижата се стига за около 2 часа нормално ходене. През почти цялото време пътеката се изкачва, като има няколко по-стръмни участъка.

Повече информация

Хижа "Соколна" разполага с 45 места – в едно общо помещение с 22 легла и в стаи с по 2, 3, 4 и 5 легла. На разположение на туристите е столова с камина и кухня. Има вътрешна и външна тоалетна и баня. Хижата се отоплява с локално парно, захранва се с електричество от агрегат. Работи целогодишно без почивни дни. Телефоните за контакти и резервации са: +359 (0) 885 444 534 ; +359 (0) 893 464 149. Нощувката струва 11 лв.

Съседни туристически обекти

От хижа “Соколна” могат да се направят преходи до следните места:
хижа "Мазалат" - 9 ч.
заслон "Голям Кадемлия" - 5 ч.
хижа "Тъжа" - 9 ч.
хижа "Русалка" - 7ч.
Пътеката от хижа Соколна към билото на планината минава през лавиноопасни през зимата участъци. Продължителността на всички преходи е ориентировъчна и се отнася за летния сезон.

Коментари и препоръки за тази страница