Перперек (Перперикон)

Перперѐк (Перперикон) е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище и различни паметници от Античността и Средновековието. Намира се на 15 км североизточно от град Кърджали, в долината на Перперишка река, над село Горна крепост.

Обектът е известен на българската археологическа наука още от 30-те на 20 век, когато е описан от проф. Иван Велков. Първото археологическо проучване на Перперек е проведено в края на 60-те и началото на 70-те години от екип с научен ръководител Ст. Михайлов. Разкопките започват през 2000 г. и са съпроводени от много спорни моменти касаещи археологическото проучване, консервацията, опазването и експонирането на обекта.

Днес Перперек е превърнат в туристическа атракция, посещавана срещу заплащане на такса, чийто размер е 2 лв. за ученици, студенти и пенсионери и 6 лв. за всички останали. Входът за деца под 7 години е безплатен, а групи над 20 човека ползват намаление. Цената на беседа на български или английски език е 30 лв.

До археологическия комплекс най-лесно може да се стигне с автомобил. Разклонът, водещ към обекта, се намира между селата Горна Крепост и Мургово, а пътят дотам е добре маркиран с табели и може лесно да бъде следван без наличието на GPS. В подножието на комплекса има обширен платен паркинг, откъдето започва туристическия маршрут, изкачващ се нагоре към хълма.

Следващите снимки, заснети през месец юни 2017 година, представят различни части от археологическия комплекс.