Loading...

Рилски манастир

Radoslav Sarov, Sun Sep 11, 2016

Стенопис на църква „Рождество Богородично“ в Рилския манастирСтенопис на църква „Рождество Богородично“ в Рилския манастирСтенопис на църква „Рождество Богородично“ в Рилския манастирСтенопис на църква „Рождество Богородично“ в Рилския манастир

Опасявам се, че далеч не притежавам знанията и уменията, нужни за да предам в кратък текст културното богатство на Рилския манастир. Не бих искал да повтарям до болка познати на всеки клишета. За това просто ще споделя снимки на няколко акцента, които ми направиха силно впечатление при последното ми посещение, и ще си позволя да дам един съвет на тези от вас, които искат да видят мястото не като туристическа атракция, а като манастир и културно средище от отминали времена – отидете в делничен ден - рано сутрин или привечер, когато мястото не е препълнено с хора. Поне преди в манастира можеше да се пренoщува, проверете за тази опция и, ако има възможност, насладете се на спокойствието на манастирския двор, докато нощта се спуска.

Как се стига

  Рилският манастир се намира на 21 км от град Рила. Разположен е в долината на Рилска река и до него най-лесно се стига с автомобил. Има и опция за пътуване с обществен транспорт, но честно казано това далеч не е най-удобният вариант, а и отнема излишно много време.
  Ако обичате планините и имате два дни, можете да тръгнете от ЦПШ "Мальовица" (дотам има маршрутка от град Самоков, тръгваща в 08.15 часа, тел. на автогарата е 0722 / 6-65-40). Преходът от ЦПШ-то до Рилски манастир през лятото може да се направи за около 7 часа.

  Коментари

  Добави коментар

  Моля, споделете вашите преживявания или добавете полезна информация за това място :


  Sofia, Bulgaria
  +359 899 138 701
  poshta[at]gowhere.bg