Камен бряг

Камен бряг е едно от местата където, поне засега, се е съхранила част от автентичната атмосфера на българското Черноморие отпреди строителния бум, бетонените комплекси и човешките такива, които превърнаха една огромна част от бреговата ивица в грозен микс от лоша инфраструктура, мутренски хотели и просташко обслужване. Разбира се, последното никак неласково определение е само мое лично мнение, което не претендира да е обективно, нито се отнася за абсолютно всички места по Българското Черноморие. Има (и дано и за напред да е така) много прекрасни места, където хора, работещи с идея и уважение към клиентите си, успяват да предоставят качествени услуги на разумни цени. И именно такива места можете да откриете в района на Камен бряг и северно от него. В съчетание с красивата природа и интересните хора, които се събират по тези места през лятото, това прави района привлекателен за посещение.
Имайте предвид, че тук няма пясъчни плажове. Бреговете са скалисти, отвесни и високи на место повече от 30 метра. До водата се стига по няколко стръмни пътеки. Една от тях започва вляво от вечното огънче (заставате с гръб към него и тръгвате към ръба на скалите и леко вляво). Пътеката надолу и вляво води до Бабиния плаж, което е най-достъпното и лесно за влизане в морето място. Внимавайте обаче с надвесените, ронливи скали над вас, има опасност от падащи камъни. Това важи и ако се разхождате горе на платото покрай ръба. Оттам не се вижда, но има места, на които всъщност ходите върху огромни скални блокове, които погледнати отдолу не изглеждат никак стабилни. Друго нещо, което е хубаво да имате на ум, е че ако къмпингувате горе на скалите, не е хубаво да си оставяте нещата без надзор. Например моята раница това лято чинно беше проверена за ценни неща, пак благодарности, че не бяха я отнесли цялата.

Друго удобно място за влизане в морето има южно от селото, но ще ми е трудно да ви обесня как да го намерите, за това просто се разходете по пътеката край брега и сами ще го откриете.
Магазини в селото има два. Единият е на завоя на пътя от Българево за Тюленово, пред който през летните вечери се събира много народ, а другият е на пътя в посока към Яйлата (има приятна сянка под асмата). Има и няколко места, където можете да си поръчате за ядене. Селото не е голямо и лесно можете да ги обходите и сами да прецените къде храната и отношението на собствениците са най-близо до вашите очаквания.

Това е. Дали ще се влюбите в Камен бряг или много скоро ще се зачудите какво, по дяволите, правите на това място, зависи много от вас и това каква почивка на морето си представяте. Приятно изкарване.

Камен бряг се намирана северно от Варна, на 20 км от Каварна по пътя през село Българево.