Кара дере

Кара дере е последният хубав, наистина див плаж на Българското Черноморие. Отдалечен с километри от хотелите, бетона и алчността за бързи печалби, на него няма да видите хора с бронежилетки и брадви да разрешават битови конфликти, нито ще искат да ви продават това, което по право ви принадлежи - достъпа до плажа и морето. През годините, когато всички останали плажове на юг или бяха застроени или обсадени отвсякъде от хотели, Дерето си остана като оазис на един друг вид общуване с морето и хората. Всеки, който е ходил на Кара дере, има своята история за това място.


Ако искате да запазим заедно Кара дере, посетете сайта 
Да спасим Кара дере или се включете във фейсбук групата. Нека не си правим илюзии - при този обществен климат и това място рано или късно ще си отиде, ще бъде застроено.

Кара дере се намира по средата между Бургас и Варна, на около 5 км северно от центъра на град Бяла. До него може да се пътува с маршрутки, на стоп или с кола по главния път. В града тръгвате в посока към градския плаж (двете успоредни улици, спускащи се от центъра) . На първата възможна пряка завийте вляво. Минава се покрай болницата и след 10 минути ходене се излиза на стръмно изкачване, водещо до края на града. Оттук пътят е черен, като при дъжд или често през пролетта излизането с лека кола е много трудно, а при някои случаи - невъзможно.

След края на града черният път се спуска на север, докато не стигне до коритото на Бяла ряка. Тук има стръмно спускане, което можете да избегнете, ако точно преди него завиете вдясно и карате до края на пътя при устието на Бяла река. Северно от реката има още един успореден път, който също води до устието. С изкачване пък продължава пътя от Бяла за Кара дере и северния край на плажа. Той върви покрай земеделските земи, преди да се спусне надолу към Дерето (тук често има трудни участъци, особено след дъжд).

Друг начин да стигнете до Кара Дере, който е една идея по-подходящ в кално време, защото има по-малко стръмни участъци, започва от главното шосе, на 1 км южно от село Горица. Пада се първият разклон вляво след като подминете табелата. Този път излиза северно от коритото на Бяла ряка, откъдето останалата част съвпада с описаната по-горе.

До Кара дере може да се стигне и като се мине през Горица. От североизточния край на селото се поема по черен път, който плавно, на места с няколко по-стръмни участъка, излиза на плажа северно от дерето.