Нос Емине

Нос Емине е крайната, най-източна точка на Стара планина. След последния старопланински връх Св. Илия, планината се спуска плавно към морето, където завършва със стръмни, на места почти отвесни брегове. Като изключим малкото село Емона и двете позападнали военни поделения, целият район е запазен от човешко въздействие. През май всичко е залено и покрито с цъфнали цветя и билки, почти няма хора. По-късно през лятото, за периода на активния туристически сезон, мястото се оживява с групи туристи, но като цяло си остава приятно и спокойно място за почивка. По пътека, която се отделя от асфалтовото шосе на 100 метра северно от входа на военното поделение (първото преди селото), за около 30 минути се стига до южния край на плажа на Иракли.

На нос Емине завършва международният пешеходен маршрут Е-3, известен като Ком-Емине. Маршрутът преминава по цялата дължина на Стара планина и едно чудесно изживяване, което горещо препоръчвам на всеки, разполагащ с 20-25 свободни дни през летния сезон.

Разходки в района на нос Емине:
- по пътека, следваща дерето вдясно от поделението, разположено на самия нос, може да се стигне до морето. Оттам, вървейки на юг по брега, след 20 минути се излиза до началото на черен път, изкачващ се към село Емона
- по пътеката, следваща брега в северна посока, пак за около 20 минути се излиза на църквата Св. Никола. Черният път, минаващ покрай църквата извежда до входа на поделението преди селото
- по пътека, отделяща вдясно от асфалтовия път малко след по-горе споменато поделение, за около 30 минути с приятно спускане през дъбова гора се стига до плажа при Иракли
- по черен път, тръгващ в западния край на село Емона, за около два часа се стига до Елените. Ако изберете да минете по този маршрут, подгответе се за силния контраст между красивите гледки на спускащите към морето склонове на Стара планина и бетония град, разпростял се почти по целия бряг между Елените и Бургас
- на запад, по маркировката на международния маршрут Е-3, можете по черен път да навлете във вътрешността на планината. Маршрутът е приятен, с уговорката, че крачейки по него, човек има силното усещане, че има нещо сбъркано и върви в грешната посока, отдалечавайки се от морето :)

Къде може да се яде:
В селото има приятно място с хубава тераса и гледка към морето, където можете да хапнете. В долния край на площада, преди сградата на огромния новопостроен хотел се тръгва за съвсем кратко надолу по черен път. Ведна вляво ще видите бяла сграда с табела над входа, влиза се направо в двора с терасата.

Как се стига до Нос Емине

Нос Емине се намира на 78 км южно от Варна и 69 км северно от Бургас. Най-близкият град е Обзор - на 17 км. За да стигнете до нос Емине с кола, трябва да се отклоните от пътя Варна-Бургас в посока Иракли (разклонът се намира между село Баня и Обзор и е означен с табела). След километър и половина има друг разклон, завивате вдясно. Оттук до село Емона, където можете да оставите колата си и да продължите пеша към нос Емине, пътят е в доста лошо състояние. На няколко места има само останки от асфалт и ако сте с по-ниска кола, възможно е да имате проблеми.

От входа на военното поделение преди село Емона започва черен път, който води нос Емине. Сами преценете дали искате да си разбивате колата или предпочитате да се разходите около 1.5 км до носа.