Плаж Липите

Плаж Липите е закътан в малък залив на юг от Синеморец. Част е от защитена местност Силистар, която е разположена в границите на Природен парк Странджа. Заобиколен е от скали и гори – някога гората е била липова, сега още има няколко липи.

До плажа е много трудно да се стигне с автомобил и хората ходят там пеша, затова е останал един от малкото спокойни черноморски заливи. В началото на лятото може да ви се случи дори да сте сами на целия бряг.

Най-лесният начин да стигнете до плажа е от село Синеморец, през плаж Бутамята. В южния му край ще видите пътечка по скалата, до която се стига, пресичайки устието на река Бутамята. Макар и малка, реката понякога е пълноводна и трябва да нагазите до коляно☺. Продължавате по пътеката, която преминава през няколко поляни с красиви гледки към скалите над морския бряг, и след 15-20 минути сте на Липите.

На плажа няма никакви постройки, включително няма и барчета, а тишината се нарушава само от вълните и от някоя весела компания. Няма и спасители, и макар че последните 3 години над плажа бди спасител-доброволец на име Светослав, който винаги е готов да помогне и е там по своя инициатива, влизайте в морето с повишено внимание.

Ако ви се разхожда в района, може да продължите на юг и да стигнете чак до плаж Силистар и Резово

Важно – на плажа няма сметоизвозване, затова не оставяйте отпадъци в кошчето в началото на плажа, а ги изхвърлете в селото.

Как се стига до Плаж Липите

Плаж Липите се намира на юг от Синеморец. Достига се пеш по пътека, започваща от плажа в южния край на селото, а има и черен път, който се отделя от шосето между Синеморец и Резовоето. Плажът Липите се намира в границите на Защитена местност Силистар, където преминаването с автомобил е забранено и въпреки че едва ли някой ще ви попречи да изпитате офроуд качествата на своята кола, предвид че по-голямата част от крайбрежието беше застроено и естествения му - унищожен, може би единствено от нас и нашето отношение зависи да запазим поне няколко малки места неурбанизирани.