Шабленска тузла

Шабленска тузла е солено езеро, намиращо се до къмпинг "Добруджа", на 4 км североизточно от Шабла. Отделено е от морето посредством широка около 150 метра пясъчна коса. Подхранва се от морски и изворни води и е дълбоко е около половин метър, а в най-сухата част на годината почти пресъхва. Дъното на езерото е покрито с кал, с която някои хора се мажат с лечебна, а нерядко и развлекателна цел.
Шабленската тузла е интересен обект за хората, които се интересуват от птици, тъй като заедно с намиращите се в района други езера - Езерецкото и Дуранкулашкото, е място за почивка на птиците по време на прелета им по миграционния път Via pontica. Поне при последното ми посещение имаше укритие за наблюдение на птици, което се намираше на брега на езерото, недалеч от входа на къмпинг "Доброджа" (преди входа вдясно, до края на пътя).

Разходки в района

Ако имате повече време и искате да си направите дълга разходка, след като разгледате Шабленската тузла, можете вървейки по плажната ивица в северна посока да стигнете до къмпинг "Космос". Пясъчната ивица постепенно се стеснява, а брегът, отсечен от морския прибой, се издига встрани, докато става няколко метра висок. Ходенето като цяло не е трудно, а морският бриз охлажда приятно, стига да не е много горещ ден. Най-добрият сезон за преминаване по този маршрут навярно е пролетта, когато маковете са нацъфтели и украсяват брега, а времето все още не твърде топло. Когато има силно вълнение, малко преди Крапец има няколко места, където брегът е много тесен и може би няма да е възможно да се върви покрай водата. За късмет, на север от Езерецкото езеро успоредно на брега се движи черен път, по който също може да се мине. От Крапец се тръгва на север по шосето за бившия къмпинг "Карвуна", преди да се продължи отново по черен път, минаваш първо между пясъчните дюни и ветрозащитната гора и след това покрай Дуранкулашкото езеро. Цялото разстояние до къмпинг "Космос" е около 15 км и в рамките на един ден може да се мине спокойно и без бързане. Ако имате възможност, хубаво е да си носите бинокли, за да можете да наблюдавате интересните птици, които без съмнение ще имате възможност да видите.

Друга, по-кратка разходка с гастрономическа цел можете да направите на юг от Тузлата, към кръчмата на Бай Пешо. От него ще научите, че Западът ни изкупува, а най-добре е било по Тошово време - все факти, за които кафявата преса отдавна не жали средства, за да просвещава клетия български народ. Рибните ястия и хайверът обаче са доволно вкусни, а и изпивайки няколко чаши от ракията на Бай Пешо, навярно не малко елементи от вътрешната логика на аргументите му ще ви стане по-близка по душа. Опитайте. За да стигнете от Тузлата до кръчмата (и, разбира се, рибарското селище до нос Шабла в което тя се намира) трябва от езерото да вървите по брега на морето. Разстоянието не е голямо, но в района точно преди селището се случва да има разлагащи се водорасли, които миришат силно. Ако имате колело, вариантът да карате по асфалтовото шосе към нос Шабла, особено привечер, когато е прохладно, сигурно би бил по-приятен.

Как се стига до Шабленска тузла

Шабленската тузла е разположена на 6 км североизточно от град Шабла, в съседство с къмпинг “Добруджа”. До къмпинга има асфалтов път, който се отделя вляво от шосето Шабла - нос Шабла малко след края на града. Мястото е означено с табела, на която си пише Шабленска тузла. След много остър завой вдясно, пътят ще ви изведе на кръстовището пред входа на къмпинг "Добруджа". Вдясно ще отидете направо на Шабленската тузла, направо ще влезете в къмпинга, където можете да паркирате и да отидете пеш по пътеката, която тръгва покрай сградата на ресторанта. Разстоянието няма и 200 метра.