Залив Болата

Болата е местност в северната част на Българското Черноморие, разположена в близост до нос Калиакра и село Българево. Известна е сред туристите най-вече заради живописния едноименен залив, който през лятото привлича множество плажуващи. По малко известен факт е, че Болата е влажна зона с голямо значение за редица редки растителни и животински видове и е част от територията на резерват Калиакра. За съжаление нежеланието или невъзможността на българската държава през годините да следи за спазването на законите, защитаващи природата, са довели до ситуация, при която в границите на резервата функционира плажно заведение, карат се джетове, рибарски лодки, каяци, паркират се автомобили върху плажната ивица. За това, ако искате да разгледате Болата наслаждавайки се на богатството на природата, препоръчваме ви да изберете месец май за своето посещение. Месеците юли и август са по-скоро подходящи за хора, които търсят пясъчен плаж северно от Калиакра и предпочитат близостта на паркираните на брега автомобили, пред това да отидат няколко километра на север, до обширната плажна ивица при къмпинг “Добруджа"

Разходки около на Болата:
В десния край на плажа ще видите началото на стълбище, по което за няколко минути можете да се изкачите в горния край на скалистия бряг. Оттам се открива красива панорамна гледка към залива и е подходящо място за снимки по изгрев слънце.

Къде може да яде наблизо:
Мидена ферма "Дълбока" се намира на около 10-тина км от Болата. До нея се стига по асфалтов път, отделящ се от шосето между град Каварна и село Българево. Заведението се намира на самия бряг на морето, има красива гледка, а храната (предимно ястия, приготвени от миди, но не само) е вкусна, на цени, които са поносими като за заведение по Черноморието

Къде може да се спи в района:
Къща за гости "Левана" в село Българево разполага с приятно дворно пространство и обширно общо помещение. Условията не са лоши. Повече информация, снимки и телефони за контакт можете да видите тук. Предлагат се също и колела под наем, с които можете да се разходите до Болата или други места в района. Ако търсите къмпинги в района, можете да отседнете в къмпинг "Добруджа", новоремонтирания къмпинг до село Крапец (някога "Карвуна") или да изберете намиращия се до границата с Румъния къмпинг "Космос".

Как се стига до Залив Болата

До Болата води асфалтов път, отделящ се от шосето за нос Калиакра на това място. Достигането с автомобил до самия залив е забранено, тъй като заливът се намира в границите на резерват Калиакра. Много хора, поради незнание или нежелание да се съобразят със закона, нарушават тази забрана. Как ще постъпите вие зависи от разбиранията ви.