Село Ночево

В частта от Родопите, издадена на северизток към Тракийската низина между градовете Асеновград и Хасково, се намират селата Ночево и Душка. Те са отделени едно от друго от висок около 800 метра рид, в скалите по южния склон на който могат да бъдат видяни групи от по няколко изсечени в скалата ниши. Те са подобни на тези при Долно Черковище, Ангел войвода, Равен, Женда, Ардино, Дъждовница, Ефрем и Широко поле. Освен нишите до Ночево могат да се видят и шарапани - големи по няколко метра камъни с плоска повърхност, издълбана подобно на плитко корито. В района има няколко, като най-лесно ще откриете тази, която се намира точно до пътеката за нишите източно от село Ночево.

Ще споделя с вас кръговия веломаршрут, който направихме за ден в началото на миналото лято. По тъмно пристигнахме с колата и натоварените в нея колела в района на село Ночево. Опънахме палатката си на поляната до шосето, недалеч от началото на черния път за Душка. Въпросното място е на около километър преди селото, лесно се познава по почти обратния десен завой, а и разклонът вляво се вижда добре. На сутринта оставихме палатката и колата и тръгнахме с колелата нагоре по черния път. Изкачавеното не е дълго и ако не ви се започва деня с напъване, можете да избутате велосипедите до превала, който е само 700 метра нагоре. За да не описвам в прекалени подробности пътя, добавям схематична карта на местността, както и трак, който лесно можете да заредите на смартфона си (използвайки Oruxmaps или друга подобна програма).

Схема на веломаршрута около село Ночево

Веломаршрут в района на селата Душка и Ночево.kml.zip

И така - след превала започва приятно каране - спускане и равни участъци, между които има кратки изкачвания. Изоставените къщи на село Душка се виждат вляво от пътя. След около 3 км ще стигнете до мястото, където ние оставихме пътя и свихме вдясно. Пада се след голямата чупка на пътя в северна посока, заобикаляща намиращите се на върха на малък хълм обитаеми къщи. На картата на това място има отбелязана чешма, но не мога вече да си спомня съществуваше или не. Сещам се, че встрани в гората под пътя се виждаше нещо, което взех за старо мюсюлманско гробище (също е възможно да се бъркам, тогава не мислех, че ще описвам маршрута и не обърнах достатъчно внимание). От това място нагоре с бутане по нещо, което изначало взехме за пътека, но после си стана само мъчна за вървене просека, скоро излязохме на поляна, където ни зарадва гледката на неотбелязана на картата шарапана. Сега, гледайки на компютъра района в Google Earth виждам, че може би има по-лесен вариант - да се продължи още малко по основния път и да се търси първото отклонение надясно. На сателитната снимка то изглежда не като просека, а като път. С още един завой надясно се излиза на същата поляна с шарапаната. При всички случай целта е да се качите на билото на рида, отделящ долините на реките Алмамък дере и Ирек дере (Величка), в който са разположение селата Душка и Ночево.

Източно от връх Калето, вляво от билната поляна тръгва пътека, която се спуска към Ночево. Тя е тясна, но почти навсякъде става без проблеми за каране и всъщност за мен това беше най-приятната част от маршрута. Трудно ми е да преценявам обективно колко труден е даден веломаршрут, но щом го минах с евтин основен модел Драг с недотам работещи спирачки, би трябвало да е ок за всеки, който се чувства уверен на колелото си. На едно или две места се наложи да сляза, но иначе удоволствието от спускането беше голямо. Пътеката на няколко места се доближава до скалните площадки на върха на скалите, в които са издълбани нишите. От тях се откриват се просторни, красиви гледки към Ирек дерек и родопските ридове на юг и са идеално място за почивка и обяд.

В най-долната част на пътеката, малко преди селото, карането става по-трудно заради разпръснатите камъни. Минава се, ако се кара по-внимателно, но може и просто да се слезе от колелото за кратко. Скоро се навлиза в селото и по уличката покрай джамията се стига на асфалта. Километър нагоре е мястото, откъдето започва кръговата велообиколка, но преди да бързате да се върнете, отбийте се до сградата на кметството, в която се намира и магазина. Там ние пихме приятно кафе и разменихме по приказка с кмета на Ночево, който живее в къщата наблизо. Под сградата на кметството започва пътека, която извежда в подножието на скалите с нишите. Оттам те могат да бъдат много по-добре разгледани, а освен това в района има още няколко шарапани.

Карането, заедно с почивките, разходките около изоставените къщи на Душка, почивките на скалните площадки, отбиването в магазина и отиването до подножието на скалите отнема без усилия по-голямата част от един цял ден. Общата дължина на маршрута е около 8-9 км.

Къде да се спи - освен на поляната при разклона за Душка, може да разпънете палатката си и долу при поляната зад кметството на Ночево, като няма да е лошо, разбира се, да се обадите на кмета. Като посочвам тези две места, правя го, защото ние спахме на тях. Поне засега, колкото и да се пени министърката на туризма Ангелкова и лобитата, чийто инструмент се явява тя, нищо не ви пречи да си опънете палатката на всяко едно място, което сметнете за подходящо. Достатъчно е да не пречите на хората, които живеят в района, да не рушите или оставяте след вас местата във вид, в който не бихте искали да ги заварите.