Хижа Чакър войвода

Хижа "Чакъв войвода" се намира на около 1930 м н.в. в Мусаленския дял на Рила, на около 2 часа и половина пеш югоизточно от курорта Боровец. Представлява двуетажна постройка, пред която има няколко маси с пейки и огнище. Построена е през 1974-75 година и носи името на Христо Чакъра (Чакър войвода). Интересно и увлекателно описание на неговите хайдушки действия в района на Самоков в годините около средата на 19 век можете да откриете в глава "Предосвобожденски борби" на написаната от Асен Христофоров книга "Самоков".

Хижата разполага с няколко спални помещения, които през зимата се отопляват с печки на дърва. На първия етаж са стаята с наровете, която остава отключена, когато хижарите ги няма, една наскоро ремонтирана спалня, столовата и кухнята. На втория етаж има още три спални - една голяма с осем легла и две по-малки с по 5-6 легла.

В столовата се предлагат боб, леща, вафли, газирани безалкохолни напитки и бира. През лятото вода можете да си налеете от чешмата отвън. Тези от вас, които очакват по-луксозни условия, нека имат предвид, че тоалетните са външни.

В общото помещение има голяма печка и през деня е топло и уютно. Малка библиотека с интересни книги и няколко бордови игри ще направят престоя ви по-забавен. Осветлението е с LED лампи, захранвани от слънчеви панели и през зимата, при няколко последователни дни без слънце, е възможно акумулаторите да се изхабят. Моля, съобразявайте се и пестете електричество, като гасите лампите, когато излизате от стаите. Носете си също и собствено канче и ако имате възможност посуда. През зимата в хижата няма топла вода, миенето на съдовете е много трудно и това принуждава хижарите да сервират в пластмасови чаши и чинии, което създава излишен боклук и е вредно за околната среда.

Извън активния летен туристически сезон и особено през седмицата, когато хижата е посещавана от по-малко на брой туристи, мястото е много спокойно и идилично. Тези от вас, които изберат да отидат в такъв момент, биха могли да се насладят на истински пълноценен контакт с природата и да зърнат някои от дивите обитатели на този красив край на Рила. Компанията на хижарите Иван и Ели, които от години стопанисват хижа "Чакър войвода", допринася много за приятната и уютна атмосфера.

Цената на една нощувка е 12 лв. Хижата е отворена за посетители през цялата година, но е възможно да се случи хижарите да са слезли по работа, за това, ако искате да сте сигурни, че ще има кой да ви посрещне, обадете се предварително. Телефонът за връзка с Иван е 0896 715 926. Ако дава свободно или е изключен, изкачайте или пратете SMS. Иван вероятно ще ви върне обаждането при първа възможност.

Пътят за хижа "Чакър войвода" започва от хотел "Олимп" в Боровец. До него се стига като подминете долната станция на кабинковия лифт в посока двореца "Царска Бистрица" и малко след това завиете вляво (има табела). Ако сте с кола, имайте предвид, че паркирането в рамките на курорта ненавсякъде е свободно, за това проверете пътните знаци преди да оставите автомобила си.

От хотела тръгнете пеш по черния път (през зимата ски път), който пресича пистите в източна посока. Следвайте червената маркировка. През цялото време тя е ясно видима и няма опасност да се загубите. Разходката е приятна и лесна. Върви се през иглолистна гора, с плавно изкачване нагоре. Общо разстоянието е приблизително 7 км.