Хижа Чакър войвода

Хижа "Чакъв войвода" се намира на около 1930 м н.в. в Мусаленския дял на Рила, на около 2 часа и половина пеш югоизточно от курорта Боровец. Представлява двуетажна постройка, пред която има няколко маси с пейки и огнище. Построена е през 1974-75 година и носи името на Христо Чакъра (Чакър войвода). Интересно и увлекателно описание на неговите хайдушки действия в района на Самоков в годините около средата на 19 век можете да откриете в глава "Предосвобожденски борби" на написаната от Асен Христофоров книга "Самоков".

Хижата разполага с няколко спални помещения, които през зимата се отопляват с печки на дърва. На първия етаж са стаята с наровете, която остава отключена, когато хижарите ги няма, една наскоро ремонтирана спалня, столовата и кухнята. На втория етаж има още три спални - една голяма с осем легла и две по-малки с по 5-6 легла.

В столовата се предлагат боб, леща, вафли, газирани безалкохолни напитки и бира. През лятото вода можете да си налеете от чешмата отвън. Тези от вас, които очакват по-луксозни условия, нека имат предвид, че тоалетните са външни.

В общото помещение има голяма печка и през деня е топло и уютно. Малка библиотека с интересни книги и няколко бордови игри ще направят престоя ви по-забавен. Осветлението е с LED лампи, захранвани от слънчеви панели и през зимата, при няколко последователни дни без слънце, е възможно акумулаторите да се изхабят. Моля, съобразявайте се и пестете електричество, като гасите лампите, когато излизате от стаите. Носете си също и собствено канче и ако имате възможност посуда. През зимата в хижата няма топла вода, миенето на съдовете е много трудно и това принуждава хижарите да сервират в пластмасови чаши и чинии, което създава излишен боклук и е вредно за околната среда.

Извън активния летен туристически сезон и особено през седмицата, когато хижата е посещавана от по-малко на брой туристи, мястото е много спокойно и идилично. Тези от вас, които изберат да отидат в такъв момент, биха могли да се насладят на истински пълноценен контакт с природата и да зърнат някои от дивите обитатели на този красив край на Рила. Компанията на хижарите Иван и Ели, които от години стопанисват хижа "Чакър войвода", допринася много за приятната и уютна атмосфера.

Цената на една нощувка е 12 лв. Хижата е отворена за посетители през цялата година, но е възможно да се случи хижарите да са слезли по работа, за това, ако искате да сте сигурни, че ще има кой да ви посрещне, обадете се предварително. Телефонът за връзка с Иван е 0896 715 926. Ако дава свободно или е изключен, изкачайте или пратете SMS. Иван вероятно ще ви върне обаждането при първа възможност.

Маршрути от хижа "Чакър войвода"

Xижа "Чакър войвода" - хижите "Марица" и "Заврачица" (2 ч. 30 мин.)

От хижата се тръгва нагоре по пътеката за Саръгьолска поляна, където при информационните табели се отделя пътеката за връх Шатъра и хижа "Мусала". Оттук се продължава по пътя през гората в южна посока и съвсем скоро се стига входа на бившия дворец "Саръгьол". По пътека, която заобикаля загражденията от изток, отново се излиза на Кайзеровия път и с леко изкачване се достига поляната, където е построен заслон "Кубадинка" (50 мин.). След още около 40 минути ходене е хижа "Марица", излиза се от гората и с финално изкачване покрай река Права Марица се пристига на хижа "Заврачица".

Xижа "Чакър войвода" - Мусаленски езера и хижа "Мусала" (2 ч. 30 мин.)

От Саръгьолска поляна се поема нагоре по пътека, изкачваща се през клека в западна посока. Излиза се на неголяма поляна, където пътеката се слива с идващата от горната лифтова станция. Завива се вляво и вървейки отново през клек се подсичат скалните откломки на западния склон на връх Шатъра (Чадъртепе). До самия връх няма ясно видима пътека, но може да се изкачи без много усилия от южната страна. Пътеката за хижа "Мусала" продължава през седловината между Шатъра и Дено, извива в западна посока и прехвърля спускащия се от Дено в северозападна посока към връх Гроба рид. Следва нестръмно слизане и скоро се стигат Мусаленски езера и хижата.

Как се стига до Хижа Чакър войвода

Пътят за хижа "Чакър войвода" започва от хотел "Олимп" в Боровец. До него се стига като подминете долната станция на кабинковия лифт в посока двореца "Царска Бистрица" и малко след това завиете вляво (има табела). Ако сте с кола, имайте предвид, че паркирането в рамките на курорта ненавсякъде е свободно, за това проверете пътните знаци преди да оставите автомобила си.

От хотела тръгнете пеш по черния път (през зимата ски път), който пресича пистите в източна посока. Следвайте червената маркировка. През цялото време тя е ясно видима и няма опасност да се загубите. Разходката е приятна и лесна. Върви се през иглолистна гора, с плавно изкачване нагоре. Общо разстоянието е приблизително 7 км.