Хижа Ехо

Хижа “Ехо” (1645 м.н.в) е разположена на самото било на Стара планина и това я прави хижата с една от най-красивите гледки в Балкана. Намира се на територията на Национален парк „Централен Балкан„, между върховете Кавладан (1710 м н.в.) и Юмрука (1819 м н.в.), в съседство с един от 9-те резервата в парка - „Царичина”. При ясно време от района на хижа “Ехо” се вижда голяма част от билото в тази част на планината.

Хижата разполага с 50 легла, има голяма столова  и предлагат супа и хляб, понякога и друга храна, а в „барчето” може да си купите всякакви напитки. Има  много чаши и посуда на разположение на туристите. Електрифицирана е от слънчеви панели, има и вътрешна баня с топла вода. Преди няколко години доброволци от сдружение „За Ехо” изградиха компостна тоалетна, която да се ползва от туристите, за да няма отпадни води. Освен това няколко табели приканват всеки да прибира боклука си в раницата.

През летните уикенди хижа “Ехо” е постоянно пълна и е добре се обадете от рано, за да запазите места (телефон за контакт 0885 994 129), въпреки че хора в планината не трябва да се връщат. Спането на палатки около хижата е много ограничено, тъй като тя се намира в строго защитена територия.

Изходни точки:

От юг: град Клисура или село Розино – и на двете места имат жп гари; и по двата маршрута се стига за около 4:30 ч.
От север: село Рибарица – 3:30 ч. или село Чифлика – 4 ч.
От изток: Беклемето, по билото, през хижа Козя стена – 5 ч. – през зимата затварят прохода.
От запад: по билния от хижа Вежен и връх Вежен – 5 ч.
През зимата достигането до хижата става само през връх Юмрука. При спускането към хижата може да се ползва опънатото покрай пътеката желязно въже, но е препоръчително да имате котки и пикели.

Хижата е част от международния маршрут Е-3, известен в българската си част като Ком-Емине.