Хижа Ехо

Хижа Ехо (1645 м.н.в) е разположена на самото било на Стара планина и това я прави хижата с една от най-красивите гледки в Балкана

Част е от Национал парк Централен Балкан и е на границата на един от 9-те резервата в Парка - „Царичина”. Стопанисва се от русенското туристическо дружество „Академик”.

До хижата ще видите каменния параклис  „Св. Троица”, построен от предишните хижари, за да усмирят Балкана, който през зимата често взимал жертви в района.

Над хижата е надвиснал връх Юмрука ( 1818 м.н.в) – до който се стига за около час, покрай пътеката до върха минава здраво желязно въже, но изкачването не е трудно. През зимата пътеката до хижата е само оттам и е препоръчително да имате котки и пикели. При ясно време ще видите почти цялото било на Централен Балкан и можете да наблюдавате красиви и изгреви и залези.
Хижата е част от международния маршрут Е-3, известен в българската си част като Ком-Емине.

Разполага с 50 легла, а през летните уикенди е постоянно пълна. Ако сте по-голяма група, по-добре се обадете от рано, въпреки че хора в планината не трябва да се връщат. Тъй като хижата е в строго защитена територия спането на палатка е много ограничено. Хижата е електрифицирана от слънчеви панели, има и вътрешна баня с топла вода. Преди няколко години доброволци от сдружение „За Ехо” изградиха компостна тоалетна, която да се ползва от туристите, за да няма отпадни води. Освен това няколко табели приканват всеки да прибира боклука си в раницата.

Има голяма столова  и предлагат супа и хляб, понякога и друга храна, а в „барчето” може да си купите всякакви напитки. Има  много чаши и посуда на разположение на туристите.

Може да стигнете до хижата от изходни точки във всички посоки:

От юг: град Клисура или село Розино – и на двете места имат жп гари; и по двата маршрута се стига за около 4:30 ч. От север: село Рибарица – 3:30 ч. или село Чифлика – 4 ч. От изток: Беклемето, по билото, през хижа Козя стена – 5 ч. – през зимата затварят прохода От запад: по билния маршрут Е3 от хижа Вежен и връх Вежен – 5 ч.