Хижа Христо Смирненски

Хижа "Христо Смирненски" е триетажна постройка с места за 60 човека, построена на около 1750 м н.в. в източната част на Рила. Намира се до асфалтовия път свързващ местността Юндола с язовир Белмекен. Работи целогодишно.

В нея има 3 двойни стаи, 9 тройни стаи и 2 апартамента (спалня и отделно стая с две легла). Във всяка от двойните и тройните стаи има баня с тоалетна и топла вода. На последния етаж на хижата има 5 стаи за по 3-4 човека, които са с общ санитарен възел. До хижата са построени две бунгала, които също се отдават на туристи. Голямо бунгало разполага с 6 двойни стаи, а по-малкото събира максимум 6 човека и е оборудвано със спалня, кухня и баня.

Към хижа "Христо Смирненски" функционира ресторант със столова, в който освен традиционните ястия се предлагат още курбан, телешки, агнешки, овнешки пържоли, телешки кюфтета, ангнешка чорба, ориз с манатарки, боб с пастърма и др.

При наличие на сняг на достатъчно сняг през зимата до хижата се обработва малка ски писта с обща дължина 380 метра. Скиорите се качват нагоре с влек тип паничка срещу 15 лв на ден. За още 15 лв може да се наеме и ски оборудване. Добре е желаещите да карат да се информират предварително по телефона дали условията са подходящи за ски.

Хижа "Христо Смирненски" разполага и със сауна (цена 20 лв за сам човек, по 5 лв при група от 4 човека и повече), тенис маса, билярд (ползват се безплатно) и джага (1 лв жетон).

Цената на нощувките е следната:
15 лв на вечер на човек (за стаите със собствен санитарен възел и бунгалата)
10 лв за стаите с общ санитарен възел
30 лв с включени закуска, обяд и вечеря.
Деца до 6 годишна възраст нощуват безплатно, а деца от 6 до 12 години ползват 50% намаление. Притежателите на членска карта на БТС заплащат 20% по-ниска цена.

Телефони за контакти: 0877 055 585, 0879 055 002.

Хижа "Христо Смирненски" се намира на пътя между язовир Белмекен и местността Юндола. Достъпна е с автомобил, като има два варианта - по пътя Сестримо - язовир Белмекен - хижа "Христо Смирненски" (около 40 км) или откъм Юндола (10 км). По-лесният и бърз вариант е през Юндола, откъдето пътят е двулентов и в добро състояние.