Хижа Иван Вазов

Хижа "Иван Вазов" една от най-хубавите хижи във високата част на Рила. Построена е през 1940 година в местността Пазардере на 2300 м н.в. между върховете Отовишки и Калините. През годините е била многократно преустройвана, понастоящем представлява двуетажна постройка с две общи помещения (столови) и спални помещения събиращи общо 73 души. Отвън има 6 малки и 3 големи бунгала, в които също се настаняват туристи. Хижата е водоснабдена, с вътрешни тоалетни на приземния етаж (пазете си главата, в коридора има остър ръб!).

За контакти - Венцислав Златарев, 0887 727 772.

Удобни изходни пунктнове са хижа "Пионерска", Зелени преслап, Рилски манастир и ЦПШ “Мальовица.
Най-лесният вариант започва от долната станция на седалковия лифт за хижа "Рилски езера" (намира се малко над хижа "Пионерска"). До нея може да се стигне с кола от Сапарева баня. Според това колко бързате и какви са разбиранията ви за ходене в планината, можете да използвате лифта или да тръгнете пеш по маркираната пътека, която започва в началото на поляната при станцията. И в двата случая ще стигнете до хижа "Рилски езера". През лятото вариантите оттук са няколко:
- да продължите по червената маркировка и покрай езерата Бъбрека и Окото да излезете към Раздела. Има възможност от Окото да продължите по склона западно от езерото и да минете през Отовишки връх
- да тръгнете по пътеката за старата хижа и покрай Рибното, Трилистника и Бъбрека да излезете на първата пътека преди изкачването към Окото
- от страта хижа ("Седемте езера"), по пътеката покрай Харамията, към Зелени рид и по него до Раздела.
Зимният маршрут от хижа "Рилски езера" се спуска вляво към долината на реката, по която излиза до старата хижа и изкачва склона североизточно от Харамията в посока Зелени рид и Раздела.
Ако тръгвате от Зелени преслап отново имате избор - по пътеката през хижа "Скакавица", която на билото се съединява с тази от "Рилски езера" или да минете през връх Кабул и Отовишки. Вторият маршрут започва от поляната пред хотела, изкачва се през гората в западна посока, след което вече на откритото постепенно извива в южна посока и започва да изкачва полегатия северен склон на Кабул (2531 м н.в.). Следва почти равен участък, докато пътеката не се слее идващата откъм езеро Окото. Стръмно изкачване извежда на Отовишки връх. Последната част е по рида в югозападна посока и спускане към хижа "Иван Вазов".
Рилски манастир е най-ниско разположената изходна точка и съответно се преодолява по-голяма денивелация - около 1200 м. Началото на пътеката е при платения паркинг от западната страна на манастира. Маркирана е с червена маркировка и се изминава за около 5 часа, по-голямата част от които изкачване.
Маршрутът от ЦПШ "Мальовица" е най-продължителния от изброените. До Раздела е маркиран с червена маркировка, а след това до хижата със зелена.