Хижа Мазалат

Хижа Мазалат е разположена на източната граница на Национален парк Централен Балкан, на 1620 м. н.в, в местността Мандрището. Построена е през 1935 година от севлиевска група туристи и досега сградата е запазила първоначалния си вид. През 2015 година взе награда за "Хижа на годината" и има защо – гостоприемни хижари, чисти и топли стаи и вкусна чорба. Разполага с 34 места, вътрешни тоалетни и бани с топла вода, 2 помещения за хранене вътре и навес с маси отвън.

Хижата е разположена на главното било и гледа към отделения южен масив Триглав, включващ втория по височина връх в Стара планина - Голям Кадемлия (2275,4 м), Малък Кадемлия (2225,7 м) и Пиргос (2195,2 м). И макар да се нарича „триглав“, има и още 2 върха, част от масива – Мазалат (или Зли връх) и Танас тепе, съответно по 2196,9 м и 1874,9 м. Още по-всеобхватна е гледката към Централен Балкан от връх Вълчата глава, който се намира на 30 мин от хижата и е идеалното място за гледане на изгрев или залез.

До хижа “Мазалат” се стига от всички посоки:
- от север – от местността Лъгът (на 10 км от село Стоките) за 3 ч. по пътека през гората, на места стръмна, но добре маркирана. За съжаление през последните години в района има много сеч, което е довело до свлачища и паднали камъни
- от юг – от село Скобелево, където има и жп гара, за 4 ч. 30 мин.
- от изток – от хижа Узана (която се намира на 22 км по асфалтово шосе от Габрово) за 3 ч. и 30 мин., преминавайки от Природен парк "Българка" в Национален парк "Централен Балкан"
- от запад – от хижа "Тъжа" за 3 ч. и 30 мин. по билото на планината. По този маршрут често ще се спирате, за да наблюдавате страхотните гледки към целия Балкан, минавайки и през изключителния природен феномен Пеещите скали на границата на едноименния резерват.
Хижата е част от маршрута Ком-Емине (българската част на международния пешеходен маршрут Е3).