Хижа Рай

За съжаление все още не сме напълно готови с текста за това място. В момента работим здраво, за да завършим бързо всички задачи и максимално скоро тази ß версия на Gowhere да се превърне във завършен продукт. Междувременно можете да се насладете на вдъхновяващите снимки и да прочетете детайлното описание как се стига до Хижа Рай, намиращо се в края на страницата. А ако имате конкретни въпроси, задайте ги сега, натискайки бутона за коментари по-горе.

Как се стига до Хижа Рай

Хижа “Рай” е построена в Стара планина, южно от връх Ботев и недалеч от водопада Райското пръскало. Достига се най-лесно от местността Паниците (5 км северно от Калофер) по маркирана пътека за около 3 ч. и 30 мин. Маршрутът започва от този разклон на асфалта, пресича река Тунджа и със стръмно, но много кратко изкачване излиза при входа на национален парк "Централен Балкан". Следва продължителен преход по горе-долу полегат, черен път, от който, след като се излезе от гората, се открива красива гледка към южните склонове на връх Ботев.

В някакъв момент вдясно и стръмно нагоре се отделя жълтата маркировка, която отива към заслон Маринка. Пътят за хижа "Рай" по синята маркировка продължава леко вляво и на север, като не след дълго черния път свърша и се продължава по пътека, която с леки изкачвания и спускания стига до река Бъзовица. Тук започва най-трудната част от целия преход - продължително (около 30-40 мин.), стръмно изкачване през стара букова гора, което с няколко серпентини извежда на седловинката северно от връх Малък Райски Купен. От този връх има красива гледка към хижата, водопада Райското пръскало и отвесните, скалисти склонове на Ботев и често се използва от фотографите. До хижата има още няколкостотин метра по пътека, която се спуска приятно надолу.