Хижа Равно боре

Хижа "Равно боре" се намира в източната част на рида Алабак в Западните Родопи. Разположена е на левия бряг на Чепинска река, на 931 м надморска височина, сред красива букова гора. Покрай нея минава пътеката за връх Милеви скали.

Не мога да споделя лични впечатления за хижа "Равно боре" тъй като в началото на март 2020, когато минах оттам, хижата беше затворена. Добре е ако тръгвате в тази посока, да се обадите предварително на хижаря - телефон 0896 332 092 или 0877 943 476.

Направи ми неприятно впечатление колко много пластмасови боклуци имаше разхвърляни в гората около двора на хижата - найлонени торбички от хляб, шишета и всякакви други опаковки за еднократна употреба, които правеха мястото да изглежда позапуснато и зле поддържано. За съжаление подобна гледка все по-често се среща на много места в България. Плаши ме мисълта, че хората вече свикват с боклуците и абсурдното сякаш се превръща в норма. Да си хвърлиш опаковките в гората не е нормално. Няма кой да почисти след нас в планината!

До хижа "Равно боре" се стига пеш по маркирани пътеки от село Варвара, от Варваските минерални бани (спирка Марко Николов) и от спирките Цепина и Долене на теснолинейката Септември-Добринище. Най-кратко е изкачването от Варварски менерални бани, разстоянието се изминава за около 1 час и 15 минути. Маршрутът е добре маркиран (бяло-червено-бяла) маркировка. В началото, при вилите над асфалтовото шосе, има отбелязан с табели разклон. Надясно се тръгва по по-пряката, но и по-стръмна пътека, вляво е черния път, който с много завои също води до хижата. Пътят е проходим за джипове, но не и за леки коли. Пътеката долу в дерето е малко усойна, но с началото на по-стръмното изкачване става по-светла и по-приятна за ходене. Двата варианта се сливат малко под хижата.

 

Радо Саров

Радо е автор на повечето снимки и текстове, публикувани на Gowhere.bg. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година, когато започва да работи по първата версия на своя сайт за дестинации в България.