Хижа Равно боре

Хижа "Равно боре" се намира в източната част на рида Алабак в Западните Родопи. Разположена е на левия бряг на Чепинска река, на 931 м надморска височина, сред красива букова гора. Покрай нея минава пътеката за връх Милеви скали.

Не мога да споделя лични впечатления за хижа "Равно боре" тъй като в началото на март 2020, когато минах оттам, хижата беше затворена. На връщане от Милеви скали, пред входа й имаше човек. Дали беше хижаря или някой друг, не зная. Поздравих отдалеч, но дали не ме чу (макар че бяхме на 30-ти метра, а аз извиках "Добър ден"), той влезе в хижата и затвори вратата след себе си. Добре е ако тръгвате в тази посока, да се обадите предварително на хижаря - телефон 0877 943 476.

Направи ми неприятно впечатление колко много пластмасови боклуци имаше разхвърляни в гората около двора на хижата - найлонени торбички от хляб, шишета и всякакви други опаковки за еднократна употреба, които правеха мястото да изглежда позапуснато и зле поддържано. Плаши ме мисълта, че като че ли все повече хора свикват с купищата боклуци и цялата тази свинщина, а абсурдното сякаш се превръща в норма. Да си хвърлиш опаковките в гората не е нормално!

До хижа "Равно боре" се стига пеш по маркирани пътеки от село Варвара, от Варваските минерални бани (спирка Марко Николов) и от спирките Цепина и Долене на теснолинейката Септември-Добринище. Най-кратко е изкачването от Варварски менерални бани, разстоянието се изминава за около 1 час и 15 минути. Маршрутът е добре маркиран (бяло-червено-бяла) маркировка. В началото, при вилите над асфалтовото шосе, има отбелязан с табели разклон. Надясно се тръгва по по-пряката, но и по-стръмна пътека, вляво е черния път, който с много завои също води до хижата. Пътят е проходим за джипове, но не и за леки коли. Пътеката, докато следва коритото на дерето, е малко усойна, но не след дълго набира височина и става по-приятна за ходене. Двата варианта се сливат малко под хижата.