Хижа Тръстеная

Хижа “Тръстеная” е постройка на 3 етажа, от които горните два са с туристически спални с различен брой легла (в най-голямата 10). Построена е в Голема планина, част от Стара планина, северно от връх Издремец (1492 м н.в.). Удобни изходни пунктове гарите Бов и Лакатник, също и хижа “Ком”, но само ако сте събрали отпуска, сили и смелост и тръгвате по Е3. Иначе до хижата води и застлано с трошенокаменна настилка шосе, подходящо за туристите, които ходят в планината с кола. Карането едва ли ще е приятно с ниска кола, но няма твърде изровени участъци.

Хижата работи през цялата година. Цената на нощувката е 12 лв. Преди да отидете, добре е предварително да се свържете с хижарите. Техният телефонен номер е 0886 407 495.

Храната, която приготвя хижарката, е вкусна, а през август, когато спираме тук, докато вървим по маршрута Ком-Емине, салатите са с домашни краставици. За съжаление малините, обаче, са преминали. Хижарите се грижат за над 100 декара насаждения с малини, намиращи се непосредствено съседство с хижата. Част от продукцията им е за замразяване, но от повечето малини се прави малиново вино, което можете да опитате, докато гостувате на хижата (3 лв. за чаша, 10 лв. кана от литър). Виното е ароматно  и пивко като обикновен сок от малини, но внимавайте като утолявате жаждата, защото някой спомена нещо за главоболие на сутринта :)