Хижа Венетица

Хижа "Венетица" се намира в Ибърския дял на Източна Рила на около 1400 м н.в.. Отстои на 1 час и 20 минути от вилна зона Долна баня (Свети Спас). За да стигнето до нея, в Долна баня карайте по главната улица, подминете центъра (ако идвате откъм Костенец) и гледайте за синя табела, указваща посоката към Свети Спас. Следва нов, равен асфалт (приятно разнообразие след потрошения уж главен път). В края на новия път има широко място, където можете да оставите колата.  Оттам се тръгва в южна посока по черен път, следващ течението на река Бистрица (жълтата маркировка). След около 20 минути ще видите вляво да се отделя пътека, по която се тръгва стръмно нагоре по склона. Изкачването става през гора от смърчови и букови дървета, сред които тук-там се белеят стволовете на брези. Макар и не много дълго, то е сравнително трудно, особено през зимата, когато има повече сняг. Разликата в денивелацията между паркинга и хижата е около 500 метра. Алтернативно, можете да минете по черния път. Ходенето е по-лесно, но разстоянието се увеличава значително.

Хижа "Венетица" се състои от две постройки - една голяма (неработеща) и старата, по-малка сграда, която от май 2019 година отново приема туристи. В нея има 19 места за спане, разпределени в 3 стаи - със 7, с 10 и с 2 легла. На долния ѝ етаж са стаята на хижаря, малка кухня на разположение на туристите и столова с места за около 15 човека. В нея има печка и камина, за които има приготвени сухи дърва. В спалните помещения отоплението става от лири, сложени на идващи от печките на долния етаж кюнци. Има една вътрешна и една външна тоалетна. На поляната пред хижата има навес с барбекю, чешма и няколко външни маси.

За да сте сигурни, че ще заварите хижа "Венетица" отключена, преди да тръгнете, позвънeте на 0882 025 864. Това е телефонният номер на хижарят Христо. Той се качва всяка събота и неделя и се грижи да има сготвен боб, топъл билков чай и кафе. От среща ни останах с много хубаво чувство за отношението, което Христо има към хижарството. Личи си, че е човек, който обича гората и планината и приема поверената му работа отговорно. 

Цена на нощувката: 10 лв.