Хижа Загаза

Хижа "Загаза" се намира в северния дял на Пирин, на изток от село Влахи и на югозапад от връх Албутин. Построена е на около 1400 м н.в. на малка, огряна от слънцето поляна непосредствено над Мостишка река. Това е най-новата туристичека хижа в Пирин. Доскоро сграда на горското стопанство, хижата е изцяло обновена през 2010 година. Представлява триетажна сграда, която отвън изглежда спретната, с каменна облицовка на приземния етаж и искрящо бяла мазилка нагоре. Вътре има обширна столова с камина и обшо 14 стаи с капацитет 63 места. Хижата е електрифицирана, водоснабдена и разполага с вътрешни тоалетни и баня с топла вода.

От двете страни на основната сграда има две почти еднакви дървени постройки. Едната се използва за склад, а другата принадлежи на заслон "Загаза" - неголямо, облицовано в дърво помещение, в което може да се преспи на завет в случаи, че хижарят го няма и хижата е заключена. Условията вътре, обаче, са съвсем семпли и по всичко отстъпват на топлината и уюта на спалните помещения в самата хижа. Под спалното помещение има обширно пространство с маси, мивка и огнище.

При последното ми посещение поляната пред хижата е огласявана от спускащите по южния склон на връх Албутин води на Мостишка река и от песента на чучурите на външната чешма, скрита на сянка под разцъфналата в края на април слива. За късмет хижарят Янор е слязъл надолу и няма как да снимам стаите, за това мога само да споделя добрите спомени от предното ми посещение, когато в края на октомври с приятели минахме от Синаница по пътеката през Гергийския циркус и от Влахинските езера се спуснахме надолу по Влахина река. Въпреки късния час, в който пристигнахме на хижата без да се обадим предварително, Янор ни посрещна радушно, нахрани ни с вкусна храна, наля ни и от домашното си вино и в крайна сметка късно вечерта ни настани в чисти и топли стаи.

Ако решите да посетите хижата, за да сте сигурни, че Янор е там и ще ви чака, позвънете му предварително. Неговият телефон е 0879 601 133.