Муратово езеро

Муратово езеро е подходяща дестинация за излети в северния дял на Пирин.

За по-малко от час ходене от хижа "Вихрен" (един от основните изходни пунктове в този край на планината) се стига до живописно място, където можете да се насладите на чист въздух и красиви гледки към югозападните склонове на Тодорин връх (2746 м н.в.) и Василашки чукар (2615 м н.в.). На запад пък се намира високия 2669 м Муратов връх, чието име носи езерото. Особено красиви са панорамите по залез слънце, когато върховете се отразяват в езерото. Това е една от причините мястото да е популярно сред фотографите.

По пътя обратно, за да не се връщате по същия маршрут, има вариант да тръгнете към хижа "Вихрен" по пътеката, която се отделя от синята маркировка на около 200 метра югоизточно от Муратово езеро. Тя пресича реката и, вървейки горе-долу по хоризонтала, след едно кратко спускане за около 20 минути извежда в долния край на Рибно езеро. Оттук ви остава около час ходене, по-голямата част от което е спускане (червената маркировка, водеща към хижата, се намира на около 400 м северно от езерото).

Муратово езеро се намира в Северен Пирин, в северозападната част на Бъндеришкия циркус, на 2230 метра надморска височина. Изходен пункт е хижа Вихрен - от паркинга се тръгва по маркираната със синя маркировка пътека за хижа Синаница и след около 50 минути леко изкачване се стига до езерото.

Съседни туристически обекти са:
Рибно езеро - 20 мин
Дългото езеро - 1 час
хижа "Вихрен" - около час
хижа "Синаница" - 2 ч 30 мин
заслон "Спано поле" - 2 ч 30 мин.