Синанишко езеро

Синанишкото езеро, наричано на някои места още Голямо Синевръшко езеро, се намира в Пирин. Разположено е в под връх Синаница, на 2181 м н.в. Водите му дават началото на Синанишката река, ляв приток на Влахинска река. На северния му бряг е построена хижа "Синаница", която е една от често посещаваните от туристите пирински хижи. В топлите летни дни чудесен начин да отпочинете край брега на езерото е да полегнете с книга в ръка на някоя от заградените с клек полянки и наслаждавайки се на четенето, когато повдигнете глава пред вас да е красивата гледка към стръмните склонове на връх Синаница.

Може би най-популярният маршрут до Синанишкото езеро тръгва от хижа "Вихрен". Пътеката започва от чешмата пред хижата (синята маркировка) и в началото следва река Бъндерица, преди да се отклони вдясно и да се изкачи към разположеното на 2230 м н.в. Муратово езеро (около 40-50 мин.). След него изкачването става по-стръмно, докато не се излезе на Бъндеришката порта (2500 м н. в.). С това по-трудната част от прехода е измината. Следва час ходене по почти водоравна пътека до Синанишката порта, откъдето със стръмно, но кратко спускане, се излиза на поляната пред хижата и езерото до нея.

Схема на пътя от хижа "Вихрен" до хижа "Синаница" през Бъндеришка порта

Друг, може би нетолкова популярен, но за сметка на това лесен вариант за стигане до Синанишкото езеро тръгва от местността Върбите. До нея се стига по асфалтов, на места разбит път, тръгващ от град Кресна. В града завийте на разклона за Влахи (има табела), след около 5 км има втори разклон, където се тръгва вдясно. Правилната посока е оказана с табела, на която пише "Х-л Шаралия". Следва продължително каране по път с доста отклонения и няколко лоши участъка. От местността Върбите до Пещерата се продължава по черен път, горе-долу проходим за по-висок лек автомобил. Последният участък - от Пещерата до хижа "Синаница" и езерото се изминава пеш, като почти през цялото време се върви нагоре. За радост стръмните участъци не са толкова много и с нормален ход разстоянието се взима за около 2 часа и половина.

Схема на пътя от Кресна до Синаница през местностите Върбите и Пещерата

До местността Пещерата може да се стигне и от малкото и интересно село Влахи по маркирана пътека. Пътят от селото до Синанишкото езеро отнема около 7-8 часа.