Заслон Спано поле

Заслон Спано поле се намира на 2055 м н. в. в северния дял на Пирин, в границите на националния парк, под склоновете на връх Башлийски чукар

Лесно разпознаваем е със своите 10 бунгала, наредени в редица, по-известни като „10-те гъбки“ заради цветовете на покривите им. Във всяко бунгало има по 2 легла, а в голяма сграда на заслона, където е кухнята и столовата, има още 4 стаи с 3 и 4 легла. Токът е с агрегат, има външни тоалетни и баня.

В момента се поддържа от 2 млади момчета, които се грижат добре за мястото и са винаги гостоприемни. През топлите месеци са постоянно там, като предлагат супи, хляб, а понякога и друга храна. За разлика от много хижи в Пирин, в Спано поле никога няма да ти дадат чай в пластмасова чаша, хижарите са направили красиви порцеланови чаши със снимка на заслона. През зимата също се качват, а ако не са там, когато им се обадите, казват къде е ключът за столовата. Тогава няма ток, но е заредено с дърва и печката затопля помещението идеално.

Най-лесният начин да се качите до заслона е oт град Сандански, като тръгнете от местността Попина лъка, до която има асфалтов път. Някои дни има и бусчета от автогарата до Попина лъка. До заслона се стига за около 2:30-3 часа (при безснежни условия) по маркирана пътека, предимно се ходи в гора.

Друг вариант е от хижа Вихрен за 4:30 часа по билните пътеки, този машрут е най-популярният.

Ние пък ви препоръчваме пътеката от хижа Беговица (Каменица), в която се редуват красиви гледки към назъбените върхове, слънчеви поляни и гори, пълни с птичи песни. Рядко ще видите други туристи по този маршрут. Добре е да имате карта, тъй като на няколко места маркировката се преплита с краварските пътеки и може да се объркате.