Връх Голям Купен

Връх Голям Купен (2731 м н.в.) е най-високият в Мальовишкия дял на Рила. Особено живописна по залез слънце е гледката от върха на запад към Злия зъб, Орловец, Мальовица и цялата останала западна част на планината. На изток в далечината се вижда рилският първенец Мусала, а на юг към хоризонта са ридовете на Пирин.

Връх Голям купен е разположен на Мальовишкото било между върховете Попова капа и Ловница. През лятото е най-лесно достъпен от заслон "Страшното езеро", следва се маркирана с каменни пирамиди пътека, като разстоянието се минава за около 40-50 мин. Пътеката започва от десния (западния) бряг на езерото. 

Първият вариант тръгва вдясно и следва спускащия се от върха в северозападна посока рид. Има още една възможност за качавне, при която пътеката излиза на седловината между Малък купен и Попова капа. 

До връх Голям купен може да се стигне и по пътеката от заслон "Орловец", минаваща през връх Ловница, част от Мальовишкия траверс. През лятото преминаването не е проблем, но в частта между Ловница и Купена има няколко подсичания на стръмни склонове. При влошаване на времето, например при гръмотевична буря, няма лесна опция за напускане на маршрута. Пътеката не е препоръчителна за туристи с малък опит в планината.

Трети вариант за стигане до Голям купен е откъм връх Попова капа, като пътеката подсича от южната страна Малък, Среден и Голям Купен. До връх Попова капа се стига от Кирилова поляна, през Сухото езеро и заслон Кобилино бранище, или откъм с. Говедарци, с минаване през хижа Мечит и върховете Мечит и Лопушки.