Връх Полежан

Връх Полежан (старо име Мангър тепе) е най-високият връх в тази част на планината и четвърти по височина в Пирин (2851 м н.в.) От него при ясно време се открива просторна гледка към голяма част от върховете в Пирин и част от Родопите.

Връх Полежан се намира в Пирин. Разположен е в североизточната част на планината, в близост до хижа "Безбог", която е и най-удобната изходна точка за изкачвания до върха. От хижата се тръгва по пътеката към Поповото езеро (зелена маркировка), но се търси отклонение вдясно след като се прехвърли Безбожкия рид (стръмното изкачване веднага след езерото). Разклонът за Полежан е на около 300 метра след края на изкачването вдясно. Следва стръмно, но кратко качване, което извежда на седловината между Безбог и Полежан. Тази пътека е лятна, затова когато има сняг, не се минава по нея, а по зимния вариант, който е веднага след изкачването вдясно през клека, нагоре по Безбожки рид. Двата варианта се събират горе на седловината, от където продължават по източния склон на Полежан, следвайки ръба.

Друг възможен вариант за изкачване на върха през лятото е по пътеката от Джангалска порта. Възможни изходни пунктове в този случай са хижа "Демяница" (по маркирана в жълто пътека) или от Тевното езеро. Вторият вариант е по-труден, включва изкачване на връх Джангал и изисква по-добра подготовка, въпреки че при летни условия не би трябвало да е проблем за опитни туристи. Пътеката от Джангалска порта към Полежан е маркирана със скални пирамиди и има няколко участъка, в които се ходи по каменни блокове.

Трети вариант за стигане (летен) до върха е от хижа "Демяница" директно нагоре покрай Газейската вода, Газейския циркус и оттам покрай езерото под едноименния връх нагоре към Полежан. По тази пътека аз обаче не съм минавал, така че не мога да дам точно описание и полезна информация. От приятели водачи съм чувал, че пътеката е приятно обраснала, но какво е актуалното състояние на нещата, не ми е известно. Ако имате по-скорошна информация, моля да я споделите в коментар под този пост.