Връх Синаница

Синаница е връх в Пирин, висок 2516 метра. Намира се западно от основния масив на планината и при ясно време от него време се открива панорамна гледка към много от останалите пирински върхове.

На юг, където е коритото на Арнаут дере, алпийската част на планината бързо свършва и склоновете се спускат към долината на река Струма.

На югозапад от Синаница се вижда по-ниския с 201 метра връх Конски кладенец.

На запад е началото на Разколска река, вливаща се понадолу във Влахинска река.

На север е пътеката, по която се качва върха. В ниското се виждат Синанишкото езеро и хижата, а в далечината - Мраморното било и масива на Вихрен, които затварят хоризонта в тази посока.

На изток, отделен от връх Синаница с голям процеп, е съседният Момин връх, след който идва Синанишката порта. Тук страничното Синанишко било, част от което е и връх Синаница, извива в северна посока и се насочва към най-високия си връх - Гергийца (2589 м н.в.).

Страничното разположение спрямо основния масив на планината, красивите гледки и 200 метровите североизточни склонове превръщат върха в една от предпочинатите планински дестинации в Пирин.

До върха се стига най-лесно от хижа "Синаница". Пътеката започва от левия бряг на езерото и е маркирана с каменни пирамидки (на няколко места има следи от стара лентова маркировка със зелен цвят). Катеренето нагоре е стръмно, особено в началото и отнема между 40 минути и 1 час и нещо, според темпото, с което се движите. От върха можете да се върнете обратно до хижата или да продължите към Синанишка порта по немаркирана пътека, следваща ръба в източна посока. Преминаването в обратната посока (от портата към върха) е удобно, в случай че идвате откъм хижа "Вихрен" и не искате да губите денивелация. Спускането от върха към хижата с тежки раници, обаче, ще е неприятно и много натоварващо за коленете.
Ако нямате планинарски опит или не сте уверени в умението си да пазите добре равновесие, подходете към този маршрут с повишено внимание или потърсете компанията на планински водач или на човек с повече опит от вас. Склоновете на връх Синаница са стръмни и има няколко места, където е възможно да се подхлъзнете, паднете и нараните сериозно.