Връх Злият зъб

Връх Злия зъб (2678 м н.в.) се намира в Мальовишкия дял на Северозападна Рила. Издига се на главното Мальовишко било между върховете Ловница и Орловец. Тесен рид свързва Злия зъб с връх Двуглав на юг. В началото на този рид е и маршрутът, по който най-лесно може да се изкачи върха. Желателно е това да става с осигуровка, поради опастност от подхлъзване.

Как се стига до Връх Злият зъб

Удобен изходен пункт е ЦПШ "Мальовица", до която може да се стигне с кола или с маршрутка от град Самоков. Има платен паркинг в началото на комплекса и втори, който може да се ползва свободно, непосредствено над сградата на бившата централнопланинска школа. Маршрутките от Самоков се движат два пъти на ден сутрин в 08 ч. 15 мин. и следобед в 16 ч. и 15 мин. За актуално разписание най-добре позвънете на телефона за справки на автогара Самоков - 0722 / 6-65-40.

В началото се следва пътя за заслон "Орловец" ("Гранитна вода") нагоре по долината на река Мальовица. До хижа хижа "Мальовица" (50 мин.) се върви по черен път, след което се продължава до Втора тераса (30 мин.) по маркираната с червена летнова маркировка пътека. При скалата с паметните плочи на загиналите алпинисти и планинари трябва да се отклоните вляво по синята маркировка, и пресичакайки югозападния склон на връх Камилата, ще се изкачите за около час до заслона. Оттук се продължава по нагоре по сипея до седловината между Орловец и Злия зъб. Последната част до върха е катерене, което макар и да не е трудно, e хубаво да става с осигуровка и още по-добре с водач, тъй като евентуално падане по-всяка вероятност означава смърт.