Заслон Орловец (Гранитна вода)

Заслон "Орловец" е каменна постройка намираща се в Мальовишкия дял на Рила, между върховете Орловец и Камилата. В сградата има спално помещение, в което могат да преспят до 10 човека. Построена е на 2520 м н.в. и въздухът вътре дори и в най-топлата част от годината често е студен и влажен. Ако ще оставате да спите, носете си добър спален чувал и шалте, за да бъде престоя ви по-удобен.

Вода за пиене може да се налее на 10 минути надолу от заслона, в посока към хижа "Мальовица". От поляната с каменната маса свийте вляво и по пътеката с пирамидките след около 100 метра ще видите мястото.

Тоалетната е полуразпадналата се сграда встрани от заслона. Моля, ползвайте само нормална тоалетна хартия и не хвърляйте мокри кърпички и всякакви други предмети, които не биха се разградили бързо.

Какво можете да правите в района на заслон "Орловец"

Катерене
По стените на върховете около заслона са прокарани множество катерачни маршрути. До някои от тях, например до маршрутите по северната страна на Злия зъб, се стига само за няколко минути, докато началото на други е на повече от час и подходът им минава през труден за вървене терен. Повече за категорията на трудност на маршрутите, снимки, схеми и друга полезна информация можете да намерите на страниците на climbingguidebg тук.

Диви животни
В района на заслон "Орловец" могат да бъдат видяни диви кози. Често, особено вечер и рано сутрин, когато няма туристи, които да ги безпокоят с присъствието си, козите слизат в близост до сградата. Стига да имате нужния обектив и търпение, бихте могли да направи хубави снимки. Моля не безпокойте животните, като се опитвате да ги доближите или следвате. Дивата коза е защитен вид, чиято популация в последните стотина години е намаляла драстично в резулат на бракониерство и унижоване на местообитанията им. Национален парк "Рила" е създаден както, за да ни даде възможност да се насладим на планините и тяхната природа, така и, за да осигури запазването на множество застрашени животни и растения. Не стресирайте дивите кози и другите животни, защото искате да ги снимате.

Пейзажни снимки
От върховете до заслона се откриват красиви панорамни гледки към обширни части от Рила. Поради високото си разположение, "Орловец" е добро отправно място за изгревни панорамни снимки, тъй като не е нужно човек да става няколко часа по-рано и да прави нощни преходи, за да бъде по изгрев на върха. По неясна пътека, изкачваща се стръмно нагоре по сипея между Злия зъб и Орловец, за около 40 минути можете да се качите на Орловец, а за 20 мунути се излиза на връх Камилата. И двете пътеки, обаче, са стръмни и пресичат нестабилни камъни и хлъзгави места.

Как се стига до Заслон Орловец (Гранитна вода)

Заслон "Орловец" се намира на 2520 м н.в. в безводния циркус между върховете Орловец (2686 м н.в.), Злия зъб (2678 м н.в.), Ловница (2695 м н.в.) и Камилата (2621 м н.в.), разположени в Северозападния дял на Рила, в близост до известния на всички връх Мальовица (2729 м н.в.).

Изходен пункт за заслона е ЦПШ "Мальовица", до където може да се стигне с кола. Разстоянието от град Самоков е 26 км. В началото на комплекса има платен паркинг, а малко по-нагоре още два други паркинга със свободен достъп. Автобуси от Самоков до ЦПШ "Мальовица" се движат два пъти на ден сутрин в 08 ч. 15 мин. и следобед в 16 ч. и 15 мин. (за справки телефонът на автогара Самоков е 0722 / 6-65-40).

От ЦПШ “Мальовица” пътят за заслон "Орловец" следва този за хижа "Мальовица" (50 мин.), след което продължава нагоре по течението на река Мальовица до Втора тераса (30 мин.) по маркираната с червено пътека. При скалата с паметните плочи на загиналите алпинисти и планинари пътеките се разделят. Червената маркировка продължава към Еленски езера и връх Мальовица. Пътеката за заслон "Орловец" се отклонява в източна посока, пресича реката, тръгва стръмно нагоре по югозападния склон на връх Камилата и за около час стига до заслона.