Заслон Половрак

Заслон “Половрак” е се намира в Лозенска планина. Представлява неголяма масивна сграда, с едно общо помещение, предлагащо обикновени условия за пренощуване. Вътре има дървен нар на два етажа, камина (която беше пълна с боклуци при последното ми посещение), две маси с пейки и голяма, добре направена печка, която без проблеми бързо и ефективно затопля целия заслон. Вода има на около 50 метра западно, в началото на гората. Недалеч от ствола на вековно буково дърво ще видите каптаж.

Ако се качите само няколко метра нагоре по склона над заслон “Половрак”, при ясно време ще можете да се насладите на красива панорамна гледка към голяма част от Лозенска планина, Витоша и северните върхове на Рила, затварящи хоризонта на юг. Пред тях ще видите да проблясват водите на язовир Искър, по-голямата част от който обаче остава скрита зад обраслите с гори ридове на Вакарелска планина.

На 10 минути изкачване от заслона се намира връх Половрак (1182 м), откъдето освен изброените вече планини, се вижда и Стара планина, заграждаща Софийското поле от север. Особено впечатляваща е гледката към столицата нощем, когато хилядите светлини на града проблясват из цялото пространство между Стара планина и Витоша, а магистрала “Тракия” прилича на огромна река от светлина, вливаща в София непрестанен поток от коли и хора. Достатъчно е обаче да обърнете взор на юг, за да се изумите от констраста с пустите, тъмни ридове, където не се виждат светлини в продължение на много километри, а от близката до заслона гора в мрака долита глухия зов на нощна птица.

До заслон “Половрак” може да се стигне по маркирана туристическа пътека от селата Долни Лозен и Долни Пасарел. И до двете населени места пътуват автобуси на градския транспорт (автобус 5 до Долни Лозен, автобус 3 до Долни Пасерел, първа спирка автостанция “Гео Милев”). Без значение дали ще изберете Долни Лозен или Долни Пасарел за начална точка на своя излет, преходът започва с изкачване. Маршрутът, обаче, е добре маркиран, върви се основно по черни пътища, без стръмни или технически трудни участъци. От Долни Лозен до заслон “Половрак” се достига при нормално темпо за около 2 часа и нещо. Пътят минава през Лозенския манастир “Св. Спас”, възникнал през Средновековието, но впоследствие унищожен и възстановен едва през 19 век. До манастира има обширна беседка, а на няколко минути нагоре по маркираната пътека се намира обширна поляна с гледка към София, на която също има построена дървена беседка.