Боров камък

Боров камък е скален феномен намиращ се до село Боровица, на около 10 км западно от град Белоградчик. Представлява красива, висока повече от 100 метра скала, образувана от червени континентални пясъчници, изваяни от ерозията. Името на мястото идва от боровете по билото му, голяма част от които, за съжаление, са унищожени при пожара през 2000 година.

Ако искате да посетите Боров камък трябва най-напред да стигнете до село Боровица. Ако сте с кола и идвате от София, препоръчвам ви да минете по пътя, следващ долината на река Огоста. Пътната настилка в по-голямата си част е прилична като за българските стандарти. Пътят минава през множество красиви местности, а трафикът не е особено интензивен. Друг вариант за стигане до Боров камък, за който си мисля, че ще бъде интересен, е да се качат колелата в БДЖ, да се пътува до село Орешец и оттам да се продължи вече с каране по шосето, което минава през Върбовчец. Докато снимах из района, на няколко пъти минах тази отсечка и ми се стори много подходяща за колела, с красиви гледки и почти без стръмни участъци. Избирайки този вариант, посетете пещера Венеца. Поставеното при "облагородяването" й осветление е малко пренатруфено, но иначе пещерните образувания са наистина много красиви и си заслужава да се отбиете (влизане на кръгъл час в 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 и 16:00 часа, цена 6 лв).

Схема на района около Боров камък

В центъра на село Боровица, срещу сградата на кметството от главното шосе се отделя диагонално в североизточна посока черен път, който води към Боров камък. В края на селото той сменя посоката си и поема на северозапад. Самият природен феномен се вижда право на север. За кратко черният път влиза в гора, преди да стигне до красивата църква "Света Троица". Минавате покрай нея и вдясно, надолу през гората продължавате по пътя. Скоро се пресича коритото на плитък поток и се излиза на обрасла с къпини поляна. Пътят продължава напред и нагоре по склона и след 10 минути изкачване извежда до малка поляна зад скалите, където има изграден кът с маса и пейки. Връщането става най-лесно по същия път.

Ако решите да пробвате варианта с колелата, за да не минавате по същия път обратно към гарата, има възможност от Боровица да продължите към Белоградчик. Малко след следващото село Извос (след разклона за селата Чифлици и Стакевци) от асфалта вляво се отделя черен път, който върви успоредно на главното шосе и също извежда до града. По него можете да карате, без да бъдете притеснявани от минаващите автомобили. Щом стигнете Белоградчик, на центъра при кръговото поемете надолу по главната улица. Скоро ще видите табела, указваща посоката за село Орешец. Тръгва се надясно. Карането започва със стръмно изкачване, но постепенно наклона намалява и скоро (след 2.5 км) се излиза на превала. Следва много приятно и дълго спускане с множество обратни завои, което приключва в село Орешец при ЖП гарата. След серпентините, вляво ще видите отклонение, което води към входа на пещера Козарника. В нея са открити следи от къснопалеолитна култура от 37-34 хилядолетие пр.н.е. и от 1996 се провеждат археологически разкопки. Тя не е туристически обект, но при желание може да се разгледа. Целият кръгов маршрут от гарата в Орешец през Боровица и Белоградчик е дълъг общо около 40 км. Ако се раздели на две с преспиване някъде в района (на палатка или в някое от множеството места за настаняване), би могло да се получи приятен уикенд, съчетаващ нелошо каране с посещение на красиви природни забележителности в един колкото известен, толкова и непознат район на България.