Кобилини стени

Кобилини стени са може би едно от най-красивите места в Искърското дефиле и Врачански Балкан.

Кобилини стени се намират между село Очиндол и хижа "Пършевица", в близост до най-високия връх на Врачанска планина - връх Бегличка могила (1481 м.). Представляват местност с отвесни варовикови скали с вълнообразна форма, отличаваща се с красиви панорамни гледки. Районът е подходящ за уединение сред природата - тук липсват забързаността и шума от ежедневието, а просторните гледки сякаш зареждат с енергия за нови начинания.

От Очиндол до Кобилини стени има маркирана туристическа пътека, по която изкачването да скалите отнема приблизително 3 часа. До селото можете да стигнете с кола, но има вариант за пътуване и с влак. Слиза се на гара Левище, минава се по моста над река Искър и се поема на юг по шосето Своге-Мездра докато се стигне разклона за Очиндол. Оттук се поема нагоре по шосето за селото, а на първия голям десен завой се свива вляво по маркирана с бяло-жълто-бяло пътека. Тя извежда до центъра на селото за около 40 мин. Същата маркировка продължава и до Кобилини стени.

В горния край на Очиндол, при останките от раннохристиянска църква, се тръгва вдясно нагоре по черен път, който скоро влиза в гората и плавно се изкачва до място с обширни поляни с красива гледка към долината на река Искър и склоновете на Стара планина на изток. На това място оставяте черния път и да тръгвате вдясно по пътекато, която вече малко по-стръмно се изкачва по ръба на водещия към връх Остра могила рид. За кратко отново се навлиза в гора и се стига до нови поляни, ограничени вдясно от скални венци.

Не след дълго се стига до заслон "Краси" - малка каменна постройка, изградена на ръба на склона. Мястото е подходящо за почивка. Върху покрива на заслона има маса с пейки и хубава гледка към Искърското дефиле. Вляво покрай чешмата (при последното ни посещение неработеща) ще видите идващата от село Оплетня пътека. Ако планувате да се върнете обратно към Очиндол, това е опция за разнообразяване пътя, но е хубаво да се ползва навигация, защото има немалка вероятно от объркване.

За Кобилини, обаче, се продължава вдясно и нагоре по изкачващия се към Бегличка могила рид. Кобилини стени се виждат вляво.

Вторият вариант за разходка до Кобилини стени от долината на река Искър започва от село Оплетня. Тръгва се по черен път вървящ нагоре по тясната долина на идващата откъм югозападните склонове на Бегличка могила река. Маркировката по този маршрут не е много добра, на места има немаркирани разклонения и е възможно да се объркате.

До Кобилини стени с най-малко усилия може да се стигне от хижа "Пършевица", достъпна с кола от град Враца. Между хижата и завод "Пършевица" започва пътеката, по която за приблизително 40 мин. се стига до Кобилини стени. Лентова маркировка липсва, но преди самите скали ще видите коловете на зимната маркировка. 10 минути след началото на прехода се стига до разклон, където и двете разклонения водят към Кобилини стени, но пътеката вдясно, минаваща през връх Бегличка могила, като че ли е по-кратка.

Скалите се намират недалеч от върха. Тук сами можете да определите колко да се разходите из местността. От нестръмните тревисти хълмове наоколо се разкриват различни гледки както към Искърското дефиле, така и към Ржана и Понор планина.

Александър Райчев

Алекс се присъедини към хората, работещи по Gowhere, след една съвместна разходка в Рила. Участва със снимки и информация за различни места из планините и не само. Публикува активно свои фотографии в Instagram.