Съвети за планинари

За съжаление често красотата на най-посещаваните природни и културни забележителности е засенчена от множество боклуци. Затова направихме тази секция - как да бъдем отговорни посетители в природата и след себе си да оставяме само своите хубави спомени. Сигурни сме, че всеки от вас изхвърля боклуците си в определените за тях места. Но това не е достатъчно... В планината няма сметоизвозване, а дори и да има сметищата край населените места се пълнят все по-бързо. Всеки от нас може да направи много повече, като намали потенциалните отпадъци в раницата си.

Ето няколко идеи как да намалим отпадъците си, когато сме на път:

- да си носим канче, вместо да ползваме пластмасови чаши за еднократна употреба, докато пътуваме;
- да си имаме бутилка за вода, която да я пълним, вместо да купуваме нови и нови;
- посудата ни да е за многократна употреба - прибори, чинии, кутии за храна;
- да заменим найлоновите торби за храна с платнени;
- да купуваме повече насипни стоки, вместо преопаковани;
- да ползваме тоалетна хартия, а не мокри кърпички;
- да се стремим да ползваме козметика без микропластмаса и с повече естествени съставки.

И разбира се - когато сме във високата планина да помним, че раницата е нашето кошче за боклук - да не изхвърляме нищо в кошчетата на хижите и заслоните.

В страницата на инициативата СИПИ.еу - Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба - може да намерите много информация как да ползвате по-малко пластмаса и да пазарувате насипно. Ако пък често ходите на хижа или обичате да спите на палатки, ви препоръчваме да си вземете туристически чаршаф Умна раница, който е лек и компактен, изработен във формата на спален чувал. Ползвайки го спестявате на хижарите трудното пране и сушене, както и употребата на перилни препарати, отиващи после в реките. Подобни туристически чаршафи на други марки има в някои от нашите туристически магазини, а ако си ги вземете от Умна раница - https://www.facebook.com/Umnaranica директно ще подкрепите идеята за по-чисти планини.