Косовските къщи

Radoslav Sarov, пт дек 13, 2019

Комплекс "Косовските къщи" се състои от три сгради със запазена традиционна архитектура, разположени в село Косово. Тяхното възстановяване и превръщане в къщи за гости е резултат от дългогодишната работа на семейство Ралеви. По тяхна инициатива през 2005 година майстори от различни краища на Родопите започват да възстановяват Хаджийската къща. Тя е изградена първоначално през 1853 година от родения в село Косово уста Хаджи Георги Станчовски - известен на времето дюлгер, построил в Пловдив къщите на Димитър Георгиади (1848 год., сега исторически музей) и Аргир Куюмджиоглу (1847 год., етнографски музей). Негово дело е също и косовската църква „Успение Богородично” (1851 год.). Днес Хаджийската къща представлява двуетажна постройка с 6 двойни и 2 тройни стаи, всяка от които разполага с баня с тоалетна. Категоризирана е с три звезди – най-високата категория за къща за гости.

Гаватовската къща е разположена на склона срещу Хаджийската къща. Изградена е на няколко ката. На най-долното ниво има механа с камина, кухненски бокс и тоалетна, а на другите нива има 2 апартамента с кухнески боксове и кътове за хранене, 5 двойни стаи и една стая с две помещения. Някогашната плевня е превърната в отделен, трети апартамент. На двора пред механата има барбекю.

Елиновската къща е разположена в най-високата част на селото и от нея се открива красива гледка. Състои се от три апартамента (тип мезонет), всеки с отделен вход. В голямата сграда са два от тях, а в преустроената бивша плевня е третият, т.нар. "младоженски" мезонет, който има спалня на долния етаж и всекидневна с камина, миндери, кът за хранене, кухненски бокс и обширен чардак на горния.

Косовските къщи

Косовските къщиКосовските къщиКосовските къщи

В двора на Хаджийската къща се намира механата, с капацитет около 40 човека, която предлага и безплатен безжичен интернет. Менюто включва типичните за района пататник, боб чорба, катми. Голяма част от продуктите са произведени в района на Косово - хлябът се меси в близкото село Хвойна – без мая, с домашен квас; киселото мляко, сладката, лютеницата и косовски чай се приготвян на място; млечните продукти идват от мандрите в Чепеларе и Забърдо, а зеленчуците – от селата около Асеновград. Богатата е и колекция от български вина, сред които е и специално направеното  от вила „Любимец” вино – „Косовските къщи”.

Комплекс "Косовоските къщи" разполага със зала за събития с до 40 седящи места и 60 кв. м площ, подходяща за обучения, семинарни занятия, игри, танци, йога и др. занимания. В различните къщи също има обособени пространства, които могат да се ползват за работа на по-малки групи - до 10-12 човека. При подходящо време, за игри и събития служат и терасираните дворове на къщите.

Комплексът е подходящ за провеждане на различни арт занимания, често е домакин на сватби, кулинарни ваканции и приключенски изживявания - въжени игри, тролеи, игри за ориентиране в природата и др., както и конна езда по дивите маршрути на Родопите. Хаджийската, Гаватовската и Елиновската къщи имат общо 35-40 места за настаняване.

ЦЕНИ

Единична стая - 59 лева
Двойна стая - 90 лева
Тройна стая/суит - 117 лева
Апартамент 2+2 легла - 126 лева
Мезонет 2+2 легла - 135 лева
ХАДЖИЙСКА КЪЩА 18+3 - по запитване
ГАВАТОВСКА КЪЩА 22+3 - по запитване
ЕЛИНОВСКА КЪЩА 9+3 - по запитване

ОТСТЪПКИ:

– 22 % за втора и всяка следваща нощувки. Натрупването на отстъпки не е възможно.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

Цените са за стая и са на база нощувка със закуска.
Дете от 0 до 2 ненавършени години се настанява и изхранва безплатно.
Дете от 2 до 12 ненавършени години, настанено на допълнително легло, в двойна стая с двама пълноплащащи родители заплаща 50 % от цената за възрастен на редовно легло.
Дете от 2 до 12 ненавършени години, настанено на редовно /второ/ легло,
при един пълноплащащ родител, заплаща 80 % от цената за възрастен на редовно легло.
Второ дете, настанено на допълнително легло при един пълноплащащ родител, заплаща 50 % от цената за възрастен на редовно легло.
Възрастен на допълнително легло заплаща 80 % от цената за възрастен на редовно легло.
Възрастта на детето се смята към датата на пристигане в комплекса.

ЗА КОНТАКТИ И ИНФОРМАЦИЯ:

+359 (0) 888 150 352
+359 (0) 3342 333
E-mail: info@selokosovo.com