Антична вила Армира

Антична вила "Армира" се намира се в Източните Родопи, в близост до Ивайловград. Тя е една от най-пищните подобни постройки на територията на Римска Тракия с добре запазени мозайки, капители, паластири, корнизи, облицовки от мрамор и други.

Вилата е открита случайно при строителни работи през 1964 година. Името ѝ идва от малката река "Армира", на брега на която е построена. Представлява разкошно имение с помещения украсени с подови мозайки, богата мраморна декорация и цветни мазилки. Според наличните данни, вилата е била обитавана до втората четвърт на 4 век, когато е била опожарена и впоследствие изоставена.

Работното време е 9:00 до 17:00 часа. Цена за посещение - 5 лв., за учащи и пенсионери - 3 лв. Беседата струва 5 лв.

Общата площ на комплекса от жилищни и стопански постройки е около 2200 кв. м. Жилищната част обхваща голям вътрешен двор, ограден от покрита галерия с колонада и имплувиум (басейн) в средата, около който са разположени жилищни помещения – трапезария, дневна, кухня, спалня, баня и други.

Вила "Армира" се намира на около 4 км южно от центъра на Ивайловград. Кара се в посока към село Свирачи, разклонът е означен с табела, а пред сградата има паркинг.

Други туристически обекти в района:

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.