Асенова крепост

Асеновата крепост е най-известната и често посещавана туристическа забележителност в близост до Асеновград.

Разположена е на 2 км южно от Асеновград, върху скален рид на левия бряг на река Чая. Съхранени са части от зидовете на външното укрепление и останки от вътрешната част на крепостта - основите на жилищни сгради, църква, две водохранилища и крепостна кула, свързани помежду си с каменни стълбища. Под цитаделата се намира добре запазената двуетажна църква „Св. Богородица Петричка” - най-впечатляващата в архитектурно отношение атракция за посетителите. В църквата могат да бъдат видяни останки от датиращи от ХІІІ век стенописи.

Асеновата крепост е един от 100-те национални туристически обекта на БТС. Обявена е за архитектурен паметник през 1973 г.

Работно време:
Ноември-март: сряда-неделя, 10-17 ч.
Април-октомври: сряда–неделя, 10-18 ч.
Почивни дни: понеделник и вторник.

Входна такса:
Цената за посещение е 3 лв., 2 лв. за учащи и членове на групи над 10 човека, 7 лв. за семейство от 2 възрастни и 2 деца. Беседа на български език струва 4 лв., на английски – 5 лв.

Транспорт:
До Асеновата крепост може да се стигне с кола по асфалтовия път, отклоняващ се вдясно от шосето Асеновград-Смолян веднага след края на града. Пред крепостта има изграден паркинг.

История:
Стратегическото разположение на пътя, който свързва Тракия със Северна Гърция и Егейско море и естествената защита на местността са предпоставки за възникването на укрепление на това място още през V век пр.н.е. По-късно крепостта е подновена, а с течение на времето се разраства в самостоятелен стопански център със собствена администрация, армия и военна власт.

Първи писмени сведения за Асеновата крепост откриваме в създадения през 1083 г. устав на намиращия се наблизо Бачковски манастир. В устава се споменава, че основателят на манастира, византийският военачалник Григорий Бакуриани, включва калето Петрич и прилежащите към него селища в манастирските имоти.

През 1204 г. крепостта е превзета от кръстоносците, а по-късно попада в българско владение. През 1231 г. цар Иван Асен ІІ предприема разширение и преустройство на крепостта, свидетелство за което откриваме в запазен и до днес скален надпис. Това дава основание крепостта да бъде именувана Асеновата крепост, а близкия град Станимака да бъде прекръстен през 30-те години на XX век на Асеновград.

Крепостта е разрушена в началото на XV век при завладяването на Балканския полуостров от Османската империя.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.