Атеренския мост

Атеренският мост над река Армира е построен през XVI век като част от пътя, водещ към недалечната крепост Лютица. Има един свод и е изграден от камъни споени с хоросан. Обявен за археологически паметник на културата с местно значение.

До Атренския мост се стига по черен път, който се отклонява от ивайловградския квартал Лъджа тук. На разклона има кавяфа указателна табела за крепостта Лютица. Ако пътувате с автомобил, много по-добре ще е да го оставите при последните къщи и да продължите пеш. В началото има множество разклонения и алтерантивни пътища, стремете се да вървите все направо, докато достигнете до манастира Св. Св. Константин и Елена. Тук, преди сградата на манастира, трябва да завиете вляво. След километър ще видите отклонение на пътя, което се спуска вляво надолу към коритото на река Армира. Подминето го. Малко понагоре има второ подобно разклонение, то ще ви изведе директно на моста. Навръщане, вместо да минавете обратно по същия маршрут, можете да продължите надолу по реката пак по черен път, който стига до антична вила "Армира". От нея или следвайте асфалтовия път (1.5 км) или да отново изберете някой от черните пъщита, започващи северно от вила "Армира" и пресичащи полето в посока към града.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.