Черепишки манастир

Черепишкият манастир "Успение Богородично" е построен по времето на цар Иван Шишман (1371-1393 г.). Разположен е в Искърското дефиле, на самия бряг на река Искър, на 3 км от село Лютиброд и на 13 км от град Мездра.

В манастирския устав, писан в периода 1390-1396 г., се споменава, че манастирът е бил разрушен при една от последните битки с османските нашественици, състояла се в района. За историята на Черепишкия манастир през следващите два века засега не са намерени достатъчно данни. Архитектурният тип на днешната съборна църква потвърждава‚ че тя е била построена в края на XVI век. Паисий Хилендарски през 1762 година отбелязва в "История славянобългарская"‚ че известният български художник Пимен Зографски "обновил Черепишкия манастир край река Искър‚ и тук починал... в 1610 година". През Възраждането Черепишкия манастир се превръща в просветно средище. Създадено е килийно училище и са писани и преписвани книги, жития и евангелия. Някои от тях са – "Черпишкото евангелие" от 16 в.( 1512 г.), подвързано със златни корици и украсено с библейски сцени, "Данаиловото евангелие", преписано през 1616 г., Панегрик от 1623 г., "Апостол" от 1630 г., сборник със слова и поучения наречен "Маргарит" от 1732 г.

През 1798-1799 г., по време на кърджалийските набези, в манастира намира убежище Софроний Врачански. До 1836 г. от игумен Йосиф са построени "Методиевото здание", Владишката сграда, старата игуменарница, приемната сграда, Рашидовата къща, килийното училище, Данаиливата сграда, параклиса с костницата, камбанарията и др. Манастирската църква е презографисана от тревненеца Йонко поп Витанов и Васил Илиев от Дебърско. Чрез сондажи е установено, че са съхранени части от старите стенописи, рисувани от Пимен Зографски. Сред забележителностите на вътрешната украса на храма е иконостас с изящна дърворезба и плащеница, извезана през 1844 г.

До Черепишкия манастир се стига с кола от София по главния път за Мездра през Искърското дефиле или по магистралата и пътя за Враца (отклонението е преди Мездра). Ако пътувате с влак, трябва да слезете на спирка Черепиш и да изминете разстоянието до манастира пеш (10 мин.).

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.