Ивановски скални църкви

Ивановските скални църкви са изградени в скалистите брегове на река Русенски Лом, между селата Кошов и Иваново, на 28 км югоизточно от град Русе. Датират от 13-14 век от н.е., когато районът е бил религиозно и културно средище на Втората българска държава.

В рамките на комплекса са обединени няколко отделни групи от помещения с различно предназначение - скални църкви, параклиси, стопански, жилищни помещения и други. От тях най-добре запазена и достъпна за посещения на туристи е скалната църквата „Св. Богородица“. Нейните богати стенописи, изобразяващи сцени от живота на Христос и портрети на светци, са рядко срещан образец на културата от времето на Втората българска държава.

Работното време е всеки ден от 09:00 до 18:00 часа. Цената за индивидуално посещение е 4 лв. Учиниците, студентите и пенсионерите ползват отстъпка и заплащат входна такса от 1 лв. Телефон за контакти 082 825 002.

Пътят, който води до църквата “Св. Богородица”, започва в северния край на село Иваново, непосредствено преди последните къщи. На отклонението има указателна табела с надпис “Природен парк “Русенски Лом”. Кара се около 4.5 км по асфалтово шосе. В подножието на скалите, в които е издълбана църква, има малък паркинг. Следва кратко изкаване по каменно стълбище.

Красива панорамна гледка към долината на река Русенски Лом се открива от скална площадка, намираща се в близост до паркинга. До нея можете да стигнете, като в края на стълбището водещо към църквата завиете вляво. Върви се по пътека, която след стотина метра излиза на площадката. Навръщане, за да не минавате по същия маршрут, можете да продълиже по пътеката, слизаща надолу вляво от скалната тераса. Тя ще ви изведе на асфалтовия път, завийте наляво и ще се върнете обратно на паркинга.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.