Крепост Кривус

Крепостта Кривус е изградена около 10 век от н.е. на стръмен рид, извисяващ се над меандър на река Арда, в Източните Родопи. В миналото покрай реката е минавал един от главните пътища към вътрешността на планината, което e определяло и важната отбранителна роля на тази крепост. Днес от нея са запазени части от крепостните зидове, на места на височина до 5-6 метра. Те са с дебелина от около 1.2 м и са изградени от местен, ломен камък споен с бял хоросан. Живописното разположение на крепостта в слабонаселен район на Родопите богат на археологически паметници и селища с добре запазена архитектура прави крепостта Кривус интересно място за кратко посещение и разходка.

Средновековна крепост Кривус се намира на около 30 минути пеш от село Башево. В северозападния край на селището започва маркирана пътека, която се спуска в северна посока покрай последните къщи. Не след дълго ще видите корито с вода за поене на животни. Пътеката минава вляво от него и се насочва към малко възвишение, което заобикаля отляво. Следва ново, продължително спускане, първо през храсталаци и после през гора, като останките от крепостните зидове на няколко пъти се виждат отдалече. Връщането става по същия маршрут.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.