Куполната гробница в местността Мишкова нива

Куполната гробница в местността “Мишкова нива” се намира на около 4 км югозападно от град Малко Търново, на югоизточния склон на връх Голямото Градище. Отличава се с представителния си градеж от големи мраморни блокове, които са били свързани с метални скоби. Входът е от югозападната страна и е бил увенчан с монументален триъгълен фронтон с антефикси и релефено поле с изображение на щит и копие между две човешки длани (съхраняван в историческия музей в Малко Търново). Вероятно най-впечатляващият елемент на архитектурното оформление на паметника е внушителната външна крепида с диаметър 23 м, която е обхващала основата на надгробната могила. Изградена е от три реда огромни дъговидно изрязани мраморни блокове и е имала обща височина от 1.8 м. За съжаление гробницата е силно разрушена в резултат на многократни иманярски намеси. Запазени са блокове от най-долния ред на външната крепида. Повечето от останалите блокове са разпръснати в околността. Значението на куполната гробница в местността “Мишкова нива” като паметник на културата се определя от нейния уникален архитектурен облик.

Ако искате да посетите гробницата, най-добре предварително се свържете с туристическия информационен център в град Малко Търново на тел.: 0887 93 29 43.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.