Могилен некропол в местността Пропада

Могилният некропол в местността Пропада се състои от над 40 могили с различна големина. Намира се в Странджа, на 3 км западно от град Малко Търново. Разкопките на обекта са започнати през 1979 г. Открити са вкопани в земята, облицовани с каменни плочи гробове и различни по архитектура и време на строеж гробници, в това число тракийска куполна гробница от V-III век пр. н.е., две римски гробници от II-IV век от н.е. и една римска сводеста гробница, градена от камък и тухли.

По време на археологическите проучвания на местността са открити множество артефакти. Сред находките фигурират фрагменти от керамични и стъклени съдове, мъниста, бронзови битови предмети от II в. пр. н.е., останки от хора и животни.

Най-голям интерес привлича куполната тракийска гробница, изградена от големи каменни блокове с трапецовидна форма. Състои се от кръглата камера с диаметър 2 метра и от дромос с размери 2 на 1 метра. Дромосът е асиметричен, което не е често срещана практика. Стените на гробницата са подсилени от трошляк от обработката на камъните и от желязни скоби вградени в камъните. Покривът е образуван от трапецовидни блокове, опиращи се един на друг и подсилени с куфраж. От вътрешната стена е издълбан, така че да създава впечатлението за сводеста структура. Друг интересен елемент е подът на гробницата, изграден от плочи бял мрамор.

Всички изброени детайли говорят за висок статут на покойниците. Въпреки че не са открити следи от пластична или живописна украса, архитектурните особености са достатъчни, за да мисли с основание, че гробницата е била предназначена за заможен човек.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.