Перперек (Перперикон)

Перперѐк (Перперикон) е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище и различни паметници от Античността и Средновековието. Намира се на 15 км североизточно от град Кърджали, в долината на Перперишка река, над село Горна крепост.

Обектът е известен на българската археологическа наука още от 30-те на 20 век, когато е описан от проф. Иван Велков. Първото археологическо проучване на Перперек е проведено в края на 60-те и началото на 70-те години от екип с научен ръководител Ст. Михайлов. Разкопките започват през 2000 г. и са съпроводени от много спорни моменти касаещи археологическото проучване, консервацията, опазването и експонирането на обекта.

Днес Перперек е превърнат в туристическа атракция, посещавана срещу заплащане на такса, чийто размер е 2 лв. за ученици, студенти и пенсионери и 6 лв. за всички останали. Входът за деца под 7 години е безплатен, а групи над 20 човека ползват намаление. Цената на беседа на български или английски език е 30 лв.

До археологическия комплекс най-лесно може да се стигне с автомобил. Разклонът, водещ към обекта, се намира между селата Горна Крепост и Мургово, а пътят дотам е добре маркиран с табели и може лесно да бъде следван без наличието на GPS. В подножието на комплекса има обширен платен паркинг, откъдето започва туристическия маршрут, изкачващ се нагоре към хълма.

Следващите снимки, заснети през месец юни 2017 година, представят различни части от археологическия комплекс.

 

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.