Роженски манастир

Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е създаден в началото на 13 век и днес е най-важният център на християнската култура в Югозападна България. Особено впечатление правят стенописите на църквата и трапезарията от края на 16 век.

Манастирът се намира на 29 км източно от град Сандански. Разположен е в ниската част на югоизточните склонове на Пирин, над село Рожен, до което има асфалтов път от Мелник. От централния площад на селото можете да продължите пеш или с автомобил до манастира, разстоянието е около 1 км. Вляво от пътя, малко преди паркинга, ще видите гроба на Яне Сандаски, скрит в сянката на няколко дървета, до грозно укрепената с бетонени колони църква.Ако обичате дългите разходки можете да съчетаете посещението до манастира с разглеждане на Мелнишките пирамиди и да минете по пътеката о

т Мелник, част от маршрута между града и хижа "Пирин". Тя върви по коритото на Роженско дере и излиза западно от Роженския манастир за около 1 час. Ако изберете този вариант, имайте предвид че малко преди да стигнете манастира пътеката подсича страмен склон, а парапетът, който е правил преминаването през това място по-безопасно, е паднал. Все още може да се мине, но с нужното внимание и от хора, които имат добро чувство за равновесие.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.