Скална църква Маточина

Скалната църква до село Маточина е изсечена в скалисто възвишение недалеч от селището. Оформена е като правоъгълно засводено помещение, в което се влиза през къс коридор. Общата дължина на храма е 14,05 м, широчината му е 3 м, а най-високата точка на свода в коридора е 3,5 м. Следи от издълбани в скалата форми с култово предназначение могат да се видят над входа на църквата, а вляво от него личат изсечени в скалата стъпала, водещи към обширно платото горе, където могат да бъдат открити следи от няколко издълбани в скалата гроба.

Предполага се, че църквата датира от Х в. сл. Хр. - период свързан с възраждане на аскетизма в християнството по тези земи. В по-новата история църквата е носила името „Свети Дух” и е действала като църковен храм на три от околните села – Маточина, Варник и несъществуващото вече село Благунци. Едва с построяването в Маточина на новата църква „Св. Св. Константин и Елена” през 1934 г. постепенно църковния живот на това място замира.

Скалната църква при село Маточина се намира на около километър югозападно от селището, недалеч от асфалтовото шосе идващо откъм селата Сладун и Варник. Точно преди входа на село Маточина от шосето се отделят няколко черни пътища. За църквата трябва да завиете по първия вдясно и да вървите по него около 700 метра, докато видите скален праг и входа на църквата.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.