Скални ниши и некропол до село Долно Черковище

На скалите северно от шосето водещо към село Долно Черковище, Източни Родопи, могат да бъдат видяни издълбани над 100 броя трапецовидни ниши.

Подобни ниши има и на други места из този край на планината. Обикновено са издълбани на голяма височина върху отвесните стени на виждащи се отдалеч канари и масиви. Предназначението им остава неясно за съвременния човек. Изказвани са различни хипотези, някои свързващи изграждането на скалните ниши с погребални обреди, други с използването им за култови цели и т.н. Интересна подробност е, че повечето са издълбани на огряната от слънцето страна на скалите.

Има познати и описани над 1500 подобни ниши, открити в различни части на средното течение на река Арда, като особено многобройни са скалните комплекси около селата Ангел войвода, Женда, Ардино, Дъждовница, Ефрем, Широко поле и Долно Черковище.

В непосредствена близост до обекта от заглавната снимка, на няколко минути пеш от шосето, върху по-малка по размери скала може да бъде разгледан скален некропол. Той се състои от две гробници, оформени с трапецовидни камери със страничен вход и отворено предверие. Открити са и описани от хасковския краевед Борис Колев.

В района на скалните ниши при село Долно Черковище има още два интересни обекта от древността. Това са гробницата при село Пчелари, която се намира недалеч нагоре по течението на река Арда и кромлеха при село Долни Главанак, на около 20-тина минути път с кола.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.