Средновековен град Червен

Средновековният град Червен е един от най-значимите военно-административни, стопански и църковно-културни центрове на Втората българска държава. Намира се до едноименното село Червен, на 34 км южно от град Русе.

През 14 век израства като голям занаятчийски център с развити желязообработване, златарство, строителни, художествени, битови и други занаяти. По това време градът има площ повече от 1 кв. км. При археологическите разкопки са открити голям феодален замък, крепостни стени, два подземни водоснабнителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, жилища, работилници и улици. Археологически находки от Червен се съхраняват в Националния исторически музей в София и в Регионалния исторически музей в Русе. Сред тях се открояват няколко големи монетни съкровища, накити, епиграфски паметници, предмети от бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др. През 1965 г. обектът е обявен за национален археологически резерват.

Ако пътувате с кола и идвате от юг, следвайте пътя за Русе докато стигнете разклона за град Две могили. Пресичате града по главната улица и продължавате на север. След 10 км има отбивка вдясно за село Червен. В селото следвайте главния път и той ще ви изведе до паркинг в подножието на крепостта.

Съседни туристически обекти:
Иваноски скални църкви - 18 км
Пещера Орлова чука - 17 км

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.