Траянови врата

Траянови врата е името, под което са известни останките от изградения през V век крепостен комплекс Стенос. Намира се до тунела на магистрала “Тракия”, на 8 км от село Мирово. В резултат от приключия през 2015 г. проект обектът загуби своя автентичен вид и сега вече прилича на бутафориите, които българските институции в последните години пробутват за обекти на културния туризъм.

За да стигнете до крепостта Траянови врата, ако пътувате по магистралата, трябва да излезе от нея на разклона за Костенец, да пресечете село Мирово и на около километър след последните къщи да се отбиете вляво (има указателна табела). Следват 6 км по асфалтово шосе, по-голяма част от което е в прилично състояние. Пред крепостта има новопостроен паркинг, където можете да оставите колата си. Обектът вече има работно време, но какво е то не мога да ви кажа. Ако питате мен, след строителния погром мястото просто вече не си струва да бъде посетено. Може би след години, когато турските тротоарни плочки, използвани при строежа поостареят малко, а времето остави своите следи върху просташко-грандоманския напън на съвременното ни общество да си придаде величие чрез бетониране на миналото с европари, мястото отново ще има някаква културна стойност.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на дизайна на страниците и на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.