Археологически резерват Яйлата

Археологически резерват "Яйлата" се намира на брега на морето, на около 1.5 км южно от село Камен бряг и на 19 км от град Каварна. На територията му се намират многобройни паметници от различни исторически епохи, датирани от VI хилядолетие пр. н. е. до средата на XI век. През 80-те години на ХХ в. е разкрита ранновизантийска крепост, изградена по времето на император Анастасий в края на V началото на VI в. В околността са открити 5 древни некропола, представляващи вкопани в камения масив гробове и каменни гробници, състоящи се от предверие и гробна камера с правоъгълна форма. През 2015 приключи злополучен проект, включващ ненужно награждане на крепостните зидове в опит крепостта да бъде превърната в туристически атракцион.

Таксата за вход е 3 лв. за възрастни и 1 за учащи.

До археологическия резерват Яйлата може да се стигне от Камен бряг пеш по пътека, следваща брега, а също и с автомобил по шосето тръгващо централната част на селото (около 1 км). Пътеката не е препоръчителна за семейства с малки деца, тъй като брегът е отвесен и висок на места над 30 метра, възможно е и да срещнете змии през лятото. Ако предпочетете да стигнете до Яйлата с кола (при който вариант изпускате много красиви гледки), пред билетния център има изграден паркинг. Ако идвате откъм юг, след като влезете в село Камен бряг, завиите по втората пряка вдясно и карайте направо. Пътят излиза от селото и завършва с паркинга пред резервата. Ако пътувате откъм Шабла, карайте през селото докато стигнете десния завой при централния магазин и площада, и след него завиите вляво.

Радо Саров

Радо Саров създава Gowhere.bg през 2011 г. Автор е на голяма част от текстовете и снимките публикувани в сайта. С пейзажна фотография се занимава от 2008 година.