Къмпинг Космос

Къмпинг "Космос" е най-северният къмпинг на Българското Черноморие, разположен на 10 км от румънската граница, на брега на морето. Стар е, но спретнат и поддържан, а на 3 минути от него се намира дълга няколко километра пясъчната ивица. Разполага с 30 бунгала със собствена баня с тоалетна, веранда, открито пространство с маса и столове, има къде да се вържат и хамаци, а могат и да се опъват палатки пред самите бунгала – така че всеки от компанията има избор къде да спи.  Бунгалата са разположени в задната част, на сянка под дърветата. Повечето не са нови, но почти всички са ремонтирани и условията не са лоши. Отделно има част за палатки и за каравани, която е на самия бряг на морето. Броят на паркоместа е достатъчен за почиващите.

Актуално състояние (коментар от посетител):
Плажът е много хубав и тъй като е голям, е спокоен и човек може да се наслади на уединение и тишина. Също, в околността има толкова много неща за правене и посещаване, че определено си иска по-голяма ваканция ???? Районът е едно от малкото диви места, останали по Българското Черноморие.

Къмпингът беше доста пълен. Може би много сме се разглезили с чуждите къмпинги, но смятаме, че базата може да е по-добре поддържана - част от баните и тоалетни са за ремонт, може да има по-добро разпределение на местата за палатки и каравани и по-добра поддръжка на зелените площи. А и понякога като че ли има проблеми с отходната канализация, защото се усеща мирис от брега на морето.

Въпреки това, със сигурност ще си тръгнем с положителни впечатления! Няма и един човек от персонала, който да не е мил, всички са супер. Ресторантът е много приятен и достъпен. Като цяло пространството е уютно и спокойно.

Димитър Нанчев
2 Август 2020

Винаги има топла вода (дори и вечер), в тоалетните има сапун, а душовете са отделени и не „споделяте“ банята си с останалите в помещението.

По средата на къмпинг "Космос" има голям навес, който може да се ползва от всички и е снабден с дълга маса, мивки, печка и много контакти. До къмпинга има ресторант с вкусна храна на добри цени и често с вечерна музикална програма от AC/DC до Бяла роза, но без откровена чалга. Най-близкият магазин е в село Дуранкулак.

Къмпинг "Космос" е подходящ за почивка с деца, тъй като рядко има много шумни компании, а и липсват плажните барове. Препоръчваме ви да посрещнете сутрешното слънце, което сякаш изгрява от север, тъй като се появява над нос Карталбурун, а самият къмпинг е в залива. Заслужава си и да се наблюдава залезът, който се спуска някъде в полетата на Добруджа, често сред ята птици.

Цената за нощувка в бунгалата за беше 30 лв. на бунгало за 2-ма души и 40лв. на бунгало за 3-ма души. Деца под 5 години се настаняват безплатно. Цената за нощувка в палатки е 10 лв./човек. За каравани и кемпери - такса 10 лв. плюс по 10 лв. на човек.

За да попитате за свободни места, да разберете цените за настоящия сезон и да направите резервация можете да позвъните на телефони - 0887 235 332, 0888 331 368.

До къмпинг "Космос" се стига по асфалтов, леко разбит път, отклоняващ се от главното шосе за границата с Румъния малко след село Дуранкулак. Къмпингът е в края на пътя, до входа му ще видите малък параклис. Пеш разстоянието от селото се изминава за около 50-тина минути. От Каварна до Дуранкулак ежедневно пътува микробус, актуалното му разписание можете да проверите на телефон +359 (0) 570 8 23 90 (автогара Каварна).

За любителите на велосипедите – можете да хванете влак до Кардам и оттам да карате 42 км до морето.

Къде да се разходите:

Северното Черномирие цялостно е известно със своето разнообразие. В този край на България освен морето и пясъка, можете да видите интересни езера, блата и скали, да посетите вкусни рибарски кръчми с прясна риба и нормални цени, да си купите домати от градината на някой местен човек, да наблюдавате птици, да видите тракийско селище (за съжаление не много добре запазено) или да си наемете колела и да карате до фара на Шабла.

Най-близко до къмпинг Космос, на 5 км, е Дуранкулашкото езеро. То е разположено на миграционния път Via pontica и е известно с голямото многообразие от птици, които могат да бъдат наблюдавани. От къмпинг "Космос" до него вървейки по  плажа или по успоредния коларски път ще стигнете пеш за около час. Разходката може да се съчетае с къпане в морето и така да да се получи едно приятно изкарване в по-ранните часове на сутринта. 

Други интересни места в района са Шабленската тузла, Крапец, скалите на ТюленовоКамен бряг и Яйлата.

Данита Заричинова

Природата е неразделна част от живота на Данита. В свободното си време най-много обича да обикаля планините и планинските села и махали. В работата си се занимава с опазване на околната среда. От няколко години е любител с фотоапарат. Обича да снима природата по изгрев слънце, но тъй като трудно става, предпочита да танцува до сутринта :)